Christelijke Muziek en Concertagenda

Met dank aan Ralph van Manen: Irma Dam

Gospelzangeres is volgens kenners aanstormend talent

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

21-05-07

Een aanstormend talent in de Nederlandse gospelwereld. Zo wordt Irma Dam, bekend onder de artiestennaam IRMA, na het uitbrengen van haar debuut-cd genoemd. Gospelzanger Ralph van Manen ontdekte het talent van de in Groningen geboren zangeres. Deel 4 in de serie De biografie van...

Zelf noemt de in Ede wonende zangeres haar talent in een interview met CCAgenda.nl “een onverwachte passie”. Op 3 november 1982 wordt Irma Dam geboren in het Groningse dorpje Lauwerszijl. Een beslissend moment kwam al op jonge leeftijd. “Ik wist nooit dat ik goed kon zingen. Ik was bij een goede vriendin thuis. Terwijl zij onder de douche stond, was ik in haar kamer. Ik had een cd opgezet en ging meezingen: ‘You oughtta know’ van Alanis Morrisette. Mijn vriendin ging helemaal uit haar dak toen ze me hoorde. Zij zat in de muziek en kon dus zangtalent herkennen”, aldus Irma in het eerder genoemde gesprek.

Ralph van Manen

Al snel komt ze in de Soundmixshow van Henny Huisman terecht. De 16-jarige Groningse wint de show. Toch betekent dat niet de grote doorbraak. Onder meer VandenEnde Producties benaderde het nog jonge zangtalent. Ze kreeg een aanbod om mee te spelen in musicals als 'The Sound of Music' en 'de Drie Musketiers'. Vanwege haar leeftijd slaat ze het aanbod af. Wel treed ze af en toe nog op. Zo is ze onder meer te zien in RTL4-programma 'Looking Good' en wint ze bovendien de titel 'Idol van het Noorden'.

Een ontmoeting met gospelzanger Ralph van Manen, in 2004, brengt wél verandering in haar zangcarrière. Daarmee lost ze de belofte in dat als ze een zangcarrière start, gospelmuziek gaat zingen. Misschien heeft het te maken met haar drang het Evangelie zingend uit te dragen. “Ik geloof niet dat ik hier alleen maar ben voor christelijke mensen, maar juist ook voor ongelovigen. Toen ik christen werd, kreeg ik dat hokjesgevoel. Een gelovige vriend zei toen tegen mij: ‘Irma, ik geloof niet dat God jou bedoeld heeft als zangeres in alleen kerken en op christelijke evenementen, maar waar nood is in de wereld.”
Wat niet onvermeld mag blijven, is haar deelname aan de Duitse christelijke muziekwedstrijd Gospel Award. Winnen doet ze niet, maar genomineerd is ze wel. Dat alleen al is een prestatie op zich: samen met vijf andere internationale artiesten is ze genomineerd uit vele honderden inzendingen.

Higher Love

Sinds januari 2007 ligt haar eerste cd in de schappen: 'Higher Love'. In oktober 2007 verschijnt haar eerste album: 'Find me'. Er zullen waarschijnlijk nog vele volgen. De muziek die de gospelzangeres zingt, noemt ze zelf op haar website een mix van poppy met alternatieve rockinvloeden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze Natasha Bedingfield en Alanis Morissette als voorbeelden noemt. Gelovige én ongelovigen worden door haar muziek geraakt, vertelde ze CCAgenda.nl. “Het is tof dat ik nieuwsgierigheid wek naar het Evangelie met mijn muziek.”


 Laatst gewijzigd: 30-05-07 - Geplaatst: 16-05-07