Christelijke Muziek en Concertagenda

Irma Dam zingt vooral voor ongelovigen

Van onze redacteur Frederike Hessing

02-02-07

“Een onverwachte passie”, omschrijft Irma Dam haar zangtalent. Na haar ontdekking krijgt ze jarenlang zangles. December vorig jaar bracht de 24-jarige gospelartieste haar eerste single - ‘Higher Love’ - uit. Deel 3 van de serie Jong Talent.

“Ik wist nooit dat ik goed kon zingen”, zegt Irma Dam. “Ik was bij een goede vriendin thuis. Terwijl zij onder de douche stond, was ik in haar kamer. Ik had een cd opgezet en ging meezingen: ‘You oughtta know’ van Alanis Morrisette. Mijn vriendin ging helemaal uit haar dak toen ze me hoorde. Zij zat in de muziek en kon dus zangtalent herkennen.”

Gospelpop

Op aandringen van haar vriendin doet de dan 16-jarige Irma mee aan de soundmixshow van Henny Huisman. Ze wint! “Jaques d’Ancona – een jurylid die bekend stond om zijn kritiek op deelnemers - vond mij heel goed, hij raadde mij zanglessen aan.” Irma heeft ook de HQ Trainingsschool in Voorthuizen gevolgd. “Daar heb ik veel over God geleerd.” Deze opleiding begeleidt creatieve jongeren om het doel dat God met hun leven heeft te ontwikkelen.

“Ik geloof niet dat ik hier alleen maar ben voor christelijke mensen, maar juist ook voor ongelovigen. Toen ik christen werd, kreeg ik dat hokjesgevoel. Een gelovige vriend zei toen tegen mij: ‘Irma, ik geloof niet dat God jou bedoeld heeft als zangeres in alleen kerken en op christelijke evenementen, maar waar nood is in de wereld.” Dit zet Irma aan het denken en ze praat veel met haar collega Ralph van Manen over wat ze nu wil. De artieste besluit om een nieuwe vorm van gospel te zingen. “Ik meng pop met gospel. Vooral om mensen aan te spreken die niks met het geloof hebben.”

Wonderlijk

Voordat Irma tot geloof kwam, heeft ze in de popmuziek gezeten. Sinds 2002 is ze christen. “Samen met mijn gelovige zus ging ik naar het Flevofestival. Ik ging er heel cynisch heen. Maar God raakte mij toen aan, dat was heel wonderlijk.”

Deze voorgeschiedenis geeft haar een unieke stijl. “Het lied ‘Higher love’ heb ik dubbel geschreven. Zodat mensen kunnen denken: ‘Oh, dat is een knuffellied, die heeft ze vast voor haar vriend geschreven.’ Terwijl ik over God zing, het is mijn meest persoonlijke lied naar God toe. Toen ik dit lied zong tijdens de GospelAwards in Duitsland, werd ik erdoor geëmotioneerd. Er waren zowel gelovige als veel ongelovige mensen maar iedereen vond mijn muziek mooi. Er kwamen achteraf mensen naar mij toe die zeiden: ‘Ik kreeg er helemaal kippenvel van.’ Dat vond ik echt goed om te horen. Het is tof dat ik nieuwsgierigheid wek naar het Evangelie met mijn muziek.”

Deborah Woodsen, een jurylid tijdens deze GospelAwards, maakte een opmerking waarvan iedereen wist dat deze voor Irma was bedoeld. Omdat zij daar de enige gospelartieste was die niet letterlijk de namen God of Jezus’ zong. “Ze zei: ‘Gospel is niet alleen zingen over Jezus, maar het is juist de uitstraling en het gevoel overbrengen van wie Jezus is. Wat je niet altijd in woorden kunt uitdrukken.’ Dat geloof ik ook. Gospel zit in je hart, christen zijn is iets dat in je hart zit.”

Foto: Pieter Postma.


 Laatst gewijzigd: 05-02-07 - Geplaatst: 01-02-07