Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef de mooiste passies van Bach

De Matthäus-Passion en de Johannes-Passion

20-03-23

Geen Pasen zonder de passies Bach. In geen enkel land kun je in de periode voor Pasen zoveel uitvoeringen van Bachs Matthäus- en Johannes-Passion meemaken als in Nederland. De jaarlijkse Matthäus-traditie is al meer dan een eeuw oud. Ook in 2023 staan er weer honderden uitvoeringen op de rol. De Christelijke Concertzaal pikt er een paar bijzondere uitvoeringen uit. Uiteraard kun je ook in onze agenda zoeken naar een uitvoering dicht bij jou in de buurt.

Wat is een passie?

Bach componeerde, zoals zoveel van zijn collega's in de barok, verschillende passies. Dat is kortweg gezegd het lijdensevangelie op muziek gezet. Een evangelist vertelt het verhaal, andere solisten vertolken de personages, zoals Jezus, Petrus, Pilatus en Judas. Het koor is het volk. Behalve de evangelietekst zijn er ook bespiegelende aria's. Dat zijn solo zangstukken, waarin op het lijdensverhaal wordt gereflecteerd. En dan zijn er nog de koralen. Vaak zijn bekende lijdensliederen die de gemeente kende.

Zoek de verschillen

Van Bach zijn maar twee passies overgeleverd. Eén naar het evangelie van Mattheus en één naar het evangelie naar Johannes. De Johannes-Passion schreef Bach het eerst. Deze is het meest dramatisch van de twee. Er zit veel vaart in het verhaal en de koorstukken zijn fel. Bachs Matthäus-Passion is veel contemplatiever van opzet, maar ook monumentaler. Niet alleen schrijft Bach twee koren en twee orkesten voor, maar ook een extra jongenskoor dat op vier momenten van zich laat horen. Ondanks de voor barokke begrippen enorme bezetting, is er in de tekst en in de muziek veel ruimte om over de betekenis van het lijden van Jezus na te denken. Sinds jaar en dag is de 'Mattheus' het bekendst, maar de 'Johannes' is met een opmars bezig en hoor je tegenwoordig steeds vaker. Bekijk hieronder waar en wanneer je de passies van Bach kunt horen.

Waar en wanneer?

Matthäus-Passion
25 maart, Oudewater, Grote of St. Michaelskerk - Ars Musica
31 maart, Hattem, Grote of Andreaskerk - Nieuwe Philharmonie Utrecht
1 april, Amersfoort, Joriskerk - Ribattuta Musica
1 april, Groningen, Nieuwe Kerk - Nieuwe Philharmonie Utrecht
2 april, Utrecht, Nikolaikerk - Ribattuta Musica
5 april, Leiden, Hooglandse Kerk - Nieuwe Philharmonie Utrecht
5 april, Rotterdam, Laurenskerk - Ars Musica
8 april, Utrecht, Jacobikerk - Nieuwe Philharmonie Utrecht
Bestel kaarten.

Johannes-Passion door het Nieuw Bach Ensemble
4 april - Utrecht, Geertekerk
5 april - Amersfoort, Joriskerk
7 april - Amsterdam, Waalsekerk
Bestel kaarten.


 Laatst gewijzigd: 20-03-23 - Geplaatst: 20-03-23