Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef Bachs Johannes-Passion live

Bachs meesterwerk door het Apollo Ensemble vanuit de Edesche Concertzaal

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

09-03-21

Geen lijdenstijd zonder de beroemde passies van Bach. Veel passieconcerten zijn afgelast, maar vanuit de Edesche Concertzaal beleef je de uitvoering van Bachs Johannes-Passion thuis! Het Apollo Ensemble brengt dit indrukwekkende stuk in een hoogwaardige registratie. Check in op zaterdag 27 maart om 20:00 uur via Classical At Home.

Wat maakt Bachs Johannes-Passion bijzonder?

Wat maakt Bachs Johannes-Passion zo bijzonder? Volgens Thomas Oltheten, fagottist van het Apollo Ensemble, komt dat door de menselijke emoties die je in het stuk ervaart. "De verloochening door Petrus vind ik een emotioneel sterk punt. Je lijf redden zal voor veel mensen herkenbaar zijn; en dan die enorme spijt erna. Petrus is daarmee net zo'n menselijke figuur als Maria. Dat vind ik heel aansprekend." Lees het interview met Thomas Oltheten.

Lees meer en bestel kaarten voor Bachs 'Johannes-Passion'op 27 maart live vanuit de Edesche Concertzaal.

Een vastberaden Jezus

Hoewel de inhoud hetzelfde is als in de 'Matthäus-Passion', slaat Bach in de Johannes-Passion een andere toon aan. Dat heeft alles te maken met de manier waarop Johannes in zijn evangelie Jezus afschildert. In Bachs 'Johannes-Passion ontmoeten we Jezus als een krachtige persoonlijkheid die een boods'chap te vertellen heeft. Als verlosser van de mensheid gaat hij vastberaden zijn weg. Dat hoor je al direct in het overweldigende openingskoor 'Herr, unser Herrscher'. De beweeglijke strijkers, de klagende hobo's en de zacht pulserende bassen geven de muziek iets onstuitbaars. Bach neemt je als luisteraar direct mee in de lijdensgeschiedenis dat zich na het openingskoor ontvouwt. Lees ook het achtergrond artikel over de Johannes-Passion.


 Laatst gewijzigd: 09-03-21 - Geplaatst: 09-03-21