Christelijke Muziek en Concertagenda

Grootste Museum van Nederland: 3 nieuwe locaties

Dit jaar gaan 16 deuren van kerken en synagogen open!

Van onze redacteur Hanneke van Olst

03-07-18

Vorig jaar opende het Grootste Museum van Nederland: een iniatief van Museum Catharijneconvent en allerlei kerken en synagogen door heel Nederland. Het idee is om Nederlanders te motiveren ook eens een kerk in eigen land binnen te lopen, in plaats van dat alleen te doen in het buitenland. Een succes, bleek aan de ruim 100.000 mensen die de aangesloten kerken bezochten! Dit jaar doen er 3 nieuwe kerken mee: in Haarlem, Roermond en Zutphen.

3 nieuwe locaties

Sinds de zomer van 2017 doen dertien kerken en synagogen door heel Nederland mee. Van de Sint-Janskerk in Gouda tot de Basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch: een kopie van de Sint Pieter in Rome. Dit jaar, vanaf 14 juli 2018, komen er 3 nieuwe locaties bij: de Kathedraal van Haarlem, de Munsterkerk in Roermond en de Walburgiskerk in Zutphen.

Met een audiotour ronddwalen

Het Grootste Museum van Nederland bleek vorig jaar een groot succes. Zo'n honderdduizend mensen bekeken samen de ruim 8500 orgelpijpen, 85 kroonluchters, meer dan 320.000 kaarsjes en 1500 vierkante meter glas-in-loodramen, verspreid over bijna 22.000 vierkante meter vloeroppervlakte. De kerken van het Grootste Museum van Nederland bieden (audio)tours aan waarmee je door alle kerken kunt dwalen en alles leert over de kerken. Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is er afgebeeld? Wie lieten zich begraven in de kerk? Wat zijn de hoogtepunten van deze kerk of synagoge? Het antwoord op deze vragen hoor je door simpelweg te luisteren.

Wat is er te zien in de nieuwkomers?

De 3 nieuwkomers van het Grootste Museum van Nederland zitten boordevol verborgen schatten. Zo staat de Kathedraal in Haarlem helemaal in het teken van licht, met grote ramen, glinsterende mozaïeken en reflecterende objecten. De Munsterkerk in Roermond lijkt van buiten een gesloten bolwerk, maar is vanbinnen verrassend open en licht. In het midden van de kerk vind je het praalgraf van Graaf Gerald III van Gelre, al negen eeuwen lang. De Walburgiskerk schittert op het gebied van vijftiende-eeuwse muur- en gewelfschilderingen. Bijbelse gebeurtenissen, mysterieuze sibillen, moedige heiligen en rijke stinkerds: allemaal zijn ze vereeuwigd in de kunst. Bijzonder!

Deze kerken en synagogen doen mee:Foto's: Grootste Museum van Nederland © Arjan Bronkhorst.


 Laatst gewijzigd: 07-08-18 - Geplaatst: 03-07-18