Christelijke Muziek en Concertagenda

13 kerken vormen het Grootste Museum van Nederland

Museum Catharijneconvent in Utrecht verlaagt kerkdrempel

Van onze redacteur Eline Visscher

19-06-17

Waar veel mensen in het buitenland wél de kerk binnenstappen, weten ze nauwelijks dat ze de kerk om de hoek ook gewoon kunnen bezoeken. Museum Catharijneconvent in Utrecht wil die drempel verlagen en lanceert daarom het Grootste Museum van Nederland: een museum dat wordt gevormd door dertien kerken verspreid door het hele land. Douwe Wigersma van Museum Catharijneconvent: "Ik denk dat veel mensen overdonderd zijn van de schoonheid!"

De kerk als museum

Eeuwenoude schilderijen, kleurige fresco's, marmeren heiligenbeelden of betoverend glas-in-lood: heel veel kerken zijn ware tentoonstellingszalen. Wigersma: "Je kunt wel naar een museum gaan, maar de kerken zijn ook musea. De meeste kerkinterieurs zijn prachtig en het leuke van deze kunst is: je ziet het op de plek waar het oorspronkelijk voor is gemaakt." Ook vertellen kerken veel over de geschiedenis van dit land. "Neem bijvoorbeeld de Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk in Gouda: naast Bijbelse scènes tonen zij bijvoorbeeld de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog."

Het idee erachter

Twee jaar geleden presenteerde Museum Catharijneconvent, rijksmuseum voor christelijke kunst, een boek met de mooiste honderd kerken van Nederland. "Het is zo jammer dat zoveel Nederlanders niet zien hoe mooi die kerkinterieurs zijn", vertelt Wigersma. "Op vakantie in Frankrijk bezoekt iedereen die kathedralen, terwijl de Nederlandse kerken daar echt niet voor onder doen." En daarmee ontstond het idee voor het Grootste Museum van Nederland. "We hebben een dwarsdoorsnede gemaakt van de kerken uit dat boek, met verschillende bouwstijlen, uit verschillende eeuwen en regio's in Nederland. We hebben nu dertien kerken die bij het 'museum' horen. Van die kerken maken we iets meer een museum, met bijvoorbeeld mediatours, maar het blijven uiteindelijk wel de kerken zelf die je bezoekt."

De Sint Pieter op de Nederlandse polder

Op de website van het Grootste Museum van Nederland vind je de elf deelnemende kerken en de twee synagogen. Een van Wigersma's persoonlijke favorieten is de basiliek in Oudenbosch. "Dat is een kopie van de Sint Pieter in Rome. Het is zo bizar als je binnen bent! Het is kleiner dan in het echt, maar nog steeds immens groot. Dat vind ik wel heel indrukwekkend." Het Grootste Museum van Nederland opent op 6 juli 2017 officieel haar deuren; de kerken zijn nu al te bezichtigen.

Lees meer op DagjeWeg.NL

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Ellie Kemper - do 13-07-17 20:05:47
Met de audiotour de rondgang in de Domkerk te Utrecht gevolgd, als eerste kerk van de serie van 11 kerken en 2 synagogen waar ik nog een aantal van zal bezoeken. Opvallend was de perfecte audiotourtekst. De audiotour in de DOMKERK is voortreffelijk: is gedegen, heldere rustige stem, is informatief, is foutloos en vrij van storingen. Waardering ervan is een 9.5 . De samenstelling mag een voorbeeld zijn voor andere musea. Complimenten aan de balie zijn gemaakt!!


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Utrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 03-07-18 - Geplaatst: 19-06-17