Christelijke Muziek en Concertagenda

Als je twijfelt over Gods plan met jou

Joke Buis inspireert met Johannes de Heer

Van onze redacteur Eline Visscher

17-01-17

Als klein meisje leerde Joke Buis de liederen van Johannes de Heer kennen tijdens de logeerpartijtjes bij haar opa en oma. Snapte ze toen niet veel van de teksten, inmiddels weet ze dat God er een bedoeling mee had. Met haar album en concertreeks 'Johannes de Heer Studiosessies Volume 2' vertelt ze mensen dat God ook van hen houdt. "De liederen hebben mij zo geholpen. Dit moet ik vertellen aan andere mensen!"

Niet bulderend, maar lieflijk

Denken de meeste mensen bij Johannes de Heer aan een bulderend Urker mannenkoor, Joke Buis maakt een geheel eigen arrangement van de liederen. "Mannenkoren zingen Johannes de Heer heel vastberaden", vertelt Joke. "Maar ik zag dat boven de tekst van Lichtstad met Uw paarlen poorten de componist 'lieflijk' had geschreven. Ik wilde teruggaan naar die bedoeling van de componist. Door mijn arrangement gaan weer andere regels opvallen, en komt er een ander gevoel naar boven. Bij mijn vorige concerten kwamen mensen na afloop hun excuses aanbieden, omdat ze er met een negatief vooroordeel naartoe kwamen. Ze hadden er intens van genoten."

Rode draad

Joke leerde de liederen van Johannes de Heer kennen door haar opa en oma. Joke: "Mijn opa was organist in onze gemeente. Als de gemeente volgens hem niet pittig genoeg meezong, legde hij alles stil; hij wilde alleen het beste voor onze God! Ook thuis liet hij ons vaak Johannes de Heer zingen. De liederen staan in m'n hart gegraveerd. In het boek 'Refomeisje' las ik dat het heel belangrijk is om als kind naar christelijke muziek te luisteren, omdat 'Gods Geest zal zorgen dat je het later in herinnering zult brengen'. Dat wat je als kind hoort, gaat God later gebruiken. Dat geldt ook voor mij!" Sindsdien lopen de liederen als een rode draad door haar leven. "Ze duiken op terwijl ik er niet direct mee bezig ben. Dat is begonnen in mijn puberteit, toen ik heel erg gepest werd. God gebruikte het lied Vrees niet, houd goede moed op een heel specifiek moment om mij te laten weten: je hoeft niet bang te zijn, Ik ben er. Vertrouw Mij, hoe de storm ook woedt. Daarna zijn er meerdere momenten geweest dat God tot mij sprak."

God zei tegen mij: dit moet je doen

In 2014 bracht Joke Buis voor de eerste keer een Johannes de Heer-cd uit. Na lang twijfelen weet ze zeker dat er ook een tweede deel moet komen. Joke: "De dinsdag voordat we deze cd gingen opnemen, was ik op bezoek bij een oudere dame bij wie ik vaker langsging. Ze vroeg aan mij of ik bang was voor de dood. Een bizarre vraag voor iemand van 85 aan een 35-jarige! Toen ben ik gaan vertellen waarom God belangrijk is in mijn leven, en dan kom ik automatisch op mijn opvoeding, mijn opa en oma, en de liederen van Johannes de Heer. Ik werd er emotioneel van. Terug in de auto hoorde ik een stem in mij, Die zei: 'Het is goed. Dit is wat jij moet doen.' Dat was zo'n enorme bevestiging. Alsof er een last van mijn schouders viel. God heeft hier een plan mee, en ik mag dat uitvoeren. Of er nu drie of driehonderd mensen in de zaal zitten, ik moet het doen. God heeft mij uitgekozen en mij het talent gegeven. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Als je twijfelt, ga je het al snel invullen voor andere mensen. Maar God wil een rol spelen, op welke manier dan ook. Hij kent je het beste."

Blijf elkaar herinneren

Joke hoopt dat jongere generaties inzien hoe mooi de oudere liederen zijn. "Generaties daarboven wil ik meegeven dat het belangrijk is dat je een voorbeeld bent voor de jongeren. Blijf voortdurend naar boven wijzen! Niet alleen op zondag, maar ook tijdens logeerpartijtjes. We moeten elkaar eraan blijven herinneren dat er een God is Die van je houdt en ons elkaar heeft gegeven."

De vijf concerten die Joke geeft in maart en april, bestaan uit luisterliederen, samenzang en persoonlijke verhalen. Bezoek een concert bij jou in de buurt!

11 maart 2017: Concert van Joke Buis in Scheveningen

18 maart: 2017: Concert van Joke Buis in Arnhem.

25 maart 2017: Concert van Joke Buis in Goes

1 april 2017: Concert van Joke Buis in Koudum

8 april 2017: Concert van Joke Buis in Rotterdam

 Laatst gewijzigd: 13-01-17 - Geplaatst: 12-01-17