Christelijke Muziek en Concertagenda

Filiae presenteert nieuw album Hart van Hart

Rineke vertelt over samensmeltende stemmen, relaties en Ralph van Manen

Van onze redacteur Tineke Smits

04-10-16

“Het is ongelooflijk, maar echt waar: we brengen in oktober onze derde cd uit”, vertelt Rineke de Wit, zangeres van Filiae. Een album met veel zelfgeschreven liedjes, die dicht bij de vier zussen zelf liggen. Filiae tourt in november rond met de nieuwe cd ‘Hart van Hart’.

Fix You

De songs van Hart van Hart hebben de hele zomer liggen rijpen, vertelt Rineke. “Dat hoor je ook echt. Het wordt productietechnisch gezien de mooiste cd. En ook qua liedjes is het de origineelste tot nu toe. Er staan acht eigen nummers op en ook wat covers die net wat anders dan anders zijn. ‘Fix You’ van Coldplay hebben we bijvoorbeeld gearrangeerd. Die kennen veel mensen, dus dat wordt leuk.”

Samensmeltende stemmen

Die typische sound van Filiae, die moet je echt beleven. Dat kun je niet uitleggen, volgens Rineke, dat zit ‘m in de details van het samen zingen. Maar je herkent het direct: het moment dat stemmen samensmelten en een harmonieuze eenheid vormen. Rineke vertelt: “Dat is nog sterker omdat omdat we zusjes zijn, omdat we al zo lang samen zingen. Onze stemmen klinken niet ‘knijperig’, zoals je wel eens hoort. Het zijn mooie ronde klanken, we hebben dan ook alle vier zangles gehad. En het wordt prachtig aangevuld met piano, hobo, panfluit en gitaar.”

Kwetsbaarheid van het leven

De cd ‘Hart van Hart’ wordt swingender, volgens Rineke. “Maar op andere punten zijn we ook weer teruggegaan naar de eenvoud van het geestelijke lied. Het is de kunst om het dicht bij jezelf te houden. Dat is minder cliché en vaag dan het klinkt, het wordt juist heel concreet voor Rineke, Mieke, Cocky en Christine. Rineke legt uit: “We zingen veel liedjes over de kwetsbaarheid van het leven, over ouder worden, een moeder met een gehandicapt kind, eenzaam zijn, te maken krijgen met depressie. Mijn zussen werken alle drie in de zorg, als psycholoog, gehandicaptenbegeleider of fysiotherapeut. En ikzelf… als zangcoach ben je ook een halve therapeut, want je bent erg bij mensen betrokken. Dus we hebben zo onze verhalen en ervaringen.” De thema’s van de liedjes liggen daarom echt dicht bij de vier jonge vrouwen.

Iets betekenen

“Je kunt pas iemand zijn als je jezelf in relatie stelt met een ander”, aldus Rineke. “Die menselijkheid komt terug in alle liedjes. Je hebt elkaar nodig, we moeten zorgen voor elkaar, omzien naar elkaar. Dat hebben we heel breed willen trekken. We zijn niet vier leuke meiden die komen hupsen en een liedje komen zingen. Nee, we willen wel wat kunnen betekenen. Er is bijvoorbeeld ook een liedje over vluchtelingen, dat we ze welkom moeten heten. Dat is misschien niet altijd gemakkelijk, maar het is wel een opdracht vanuit de Bijbel. En toen ProLife op ons pad kwam, hadden we de perfecte sponsor gevonden.”

Ralph van Manen

Wat er vernieuwend is aan deze cd? Rineke is in de eerste plaats trots op de nieuwe producer van Filiae: zanger Ralph van Manen. “Wat een kans en wat een zegen, al die mensen om je heen die je verder helpen. Zo kunnen we zelf de creativiteit laten gaan. Ik kan wel zeggen dat het echt iets moois gaat worden!”
De studio, waar Rineke tijdens het interview op weg naar toe is, is ook een nieuw element. “De vorige cd was heel eenvoudig: een akoestische ruimte, met piano en instrumenten, gewoon onze die stemmen live waren opgenomen, niet afgewerkt. Dat vinden mensen heel mooi, ik zelf ook, hoor. En dat proberen we nu wel vast te houden. Dat merk je ook aan het aantal uurtjes dat er in gaat zitten…” In de studio wordt het allemaal net nog wat mooier gemaakt. “De nummers heb ik samen met mijn zussen bedacht en uitgewerkt, we hebben ze doorgezongen, nog eens bijgeschaafd en opgenomen. En daarnaast werden in de studio de instrumentale tracks gemaakt, daar worden alle vocals op ingezongen. Vandaag is de hobopartij aan de beurt.”

Blij dat je bestaat

De tour heet ‘Blij dat je bestaat’ een directe link naar het boek dat Cocky heeft geschreven. Rineke: ”Twee liedjes gaan over dat thema, eentje heet zelfs exact zo. Het is een mooi overkoepelend thema voor onze najaarstour. We hebben er heel veel zin in!” De concerten van Filiae worden op de volgende data gehouden:

- vrijdag 4 november in Amersfoort;
- vrijdag 11 november in Veenendaal;
- zaterdag 12 november in Hoofddorp;
- vrijdag 18 november in Zwolle;
- zaterdag 19 november in Dordrecht.

Bestel tickets voor de najaarstour Hart van Hart van Filiae

Bezoek de website van Filiae

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

annie versluis - vr 28-10-16 15:15:49
Wij hopen naar Zwolle te komen of Dordrecht. Interessant artikel. wij verheugen ons op een fijne avond. Succes dames, laat van je horen!


B.H.Brus - wo 12-10-16 17:38:56
Ik heb geen commentaar op het album, maar wel op aankondiging van de concerten via CCA. In de aankondiging staat n.l. geen naam van het gebouw. Niet iedereen heeft of gebruikt een TOMTOM. Wees vollediger. Vr.gr. B.H.Brus, Arthur Briëtstraat 60 8072 GX Nunspeet. tel. 0341-256586 brusdrost@hetnet.nl


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 30-09-16 - Geplaatst: 27-09-16