Christelijke Muziek en Concertagenda

Vier dagen Schnitgerorgels in het zonnetje

Muziekfestival rondom de Groninger Schnitgerorgels

Van onze redacteur Tineke Smits

17-09-16

Groningen staat in oktober in het teken van het orgel. Van het Schnitgerorgel, welteverstaan. Met een goedgevuld programma wordt de vierde editie gevierd.

De orgels van Arp Schnitger

Wie is Schnitger? Het festival ontleent haar naam aan de Duitse orgelbouwer Arp Schnitger, die leefde van 1648 tot 1719. Hij was enorm beroemd en maakt 170 orgels. Hij werd ook wel de 'Stradivarius' onder de orgelbouwers genoemd. Zijn orgels staan over de hele wereld, maar er staan drie in de stad Groningen: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Deze drie kerken zijn dan ook het decor voor het volle programma van het Schnitgerfestival 2016. Vier dagen lang klinken de Schnitger-orgels in Groningen in al hun glorie.

Programma

Donderdag 13 oktober
De editie van 2016 wordt donderdag 13 oktober 2016 geopend met een lezing door Chris Fictoor, van 19:00 uur tot 19:45 uur. Hij geeft een inleiding op het programma van Ensemble Alerĭon en Wolfgang Zerer. De toegang hiervoor is gratis. Van 20:00 uur tot 22:00 uur wordt het openingsconcert gegeven door Ensemble Alerĭon uit Zwitserland en organist Wolfgang Zerer (1961). Voorafgaand aan dit concert wordt het festival geopend door de Commissaris van de Koning van Groningen, René Paas. Op het programma staan onder andere cantates en werken van Weckmann.

Vrijdag 14 oktober
Voor de tweede dag van het Schnitgerfestival, op vrijdag 14 oktober 2016, staat de Orgelnacht op het programma. Hiervoor treden Cor Ardesch, Henk de Vries, Bert van den Brink, Peter Westerbrink, Arjen Leistra en Adriaan Hoek aan. Tijdens deze orgelmarathon hoor je pas goed welke bijzondere klankrijkdom het beroemde Schnitgerorgel van Der Aa-kerk heeft. Geen orgelliefhebber? Dit is een prachtige kans om de verschillende facetten van het orgel te leren kennen. Het programma biedt een grote verscheidenheid aan muzieksoorten: van Bach tot Weckmann, van romantiek tot jazz en muziek uit de twintigste eeuw! Tijdens dit concert worden er visuals geprojecteerd achterin de kerk. Aan jou de keuze of je naar het Schnitgerorgel kijkt of wegdroomt bij de visuals van de studenten Kunst, Cultuur en Media van het Noorderpoortcollege. Zij maken bij elk thema een eigen visual. Het Schnitgerfestival wil op deze manier de drempel verlagen voor nieuw publiek en de educatie uit de stad Groningen integreren in het festival.

Zaterdag 15 oktober
De derde dag van het Schnitgerfestival, op zaterdag 15 oktober, is goed gevuld. In de ochtend wordt er een masterclass gehouden in de Martinikerk, door Wolfgang Zerer en Edoardo Bellotti. In de Lutherse Kerk wordt een kinderworkshop gehouden. Tussen 14:00 uur en 15:00 uur geniet u van een matineeconcert met werken van en rondom Max Reger in de Jozefkathedraal, gegeven door Vocaal Ensemble Dualis o.l.v. Geert-Jan van Beijeren en Leonore Lub, orgel. Tussen 16:00 uur en 17:00 uur is concert waarbij poëzie van en door Jan Glas wordt voorgedragen. Wolfgang Zerer speelt er orgelwerken bij. Tussen 20:00 uur en 22:00 uur geeft Edoardo Bellotti een wandelconcert in twee kerken.

Zaterdag 15 oktober
De slotdag van het Schnitgerfestival, op zondag 16 oktober, heeft ook meer dan genoeg te bieden. De dag begint om 10:00 uur met de stedelijke cantatedienst in de Der Aa-kerk. Om 12:00 uur geeft Bob van Asperen een lunchconcert in de Pelstergasthuiskerk, samen met Musica Antiqua Nova. Om 14:00 uur kun je meedoen met een stadswandeling vanaf het Martinikerkhof, onder leiding van historicus Pieter Bootsma. Om 14:00 uur is er ook een inleiding op het concert van Stile Antico en Wolfgang Zerer. De lezing wordt gegeven door Paul Herruer. Om 15:00 uur is dan het slotconcert, i.s.m. De Oosterpoort en de Stadsschouwburg Groningen. Vocaal ensemble Stile Antico uit Engeland is hier te horen en ook Wolfgang Zerer op het orgel. Op het programma staat werk van onder andere Weckmann en Monteverdi. De prijzen voor de verschillende activiteiten kunnen verschillen. Sommige activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Vooruitblik naar 2017

Alvast een vooruitblik naar volgend jaar, als het Schnitgerfestival Groningen haar vijfjarig bestaan viert. Er zijn dan maar liefst zes dagen gevuld met muziek op en rond de Schnitgerorgels: van 31 oktober tot en met 6 november. Op de eerste dag wordt het nieuwe Barok-orgel in de Lutherse Kerk in Groningen in gebruikgenomen. Dit orgel is een reconstructie van het verloren gegane Schnitgerorgel.


 Laatst gewijzigd: 26-08-16 - Geplaatst: 26-08-16