Christelijke Muziek & Concertagenda

Pieter Vis in Mattheus Passion met Haagsche Serenata Den Haag, Zuid-Holland


Naam:
Pieter Vis in Mattheus Passion met Haagsche Serenata
Datum:
5 april 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19.30u - 22.00u
Omschrijving:

Pieter Vis zingt bij Haagsche Serenata Orkest hoogtepunten uit Bach’s Mattheus Passie;
Heilige Antonius Abt Kerk aan de Scheveningseweg te den Haag

Op Palmzondag 5 april aanstaande wordt er om 19.30 uur in de Heilige Antonius Abt Kerk aan de Scheveningseweg 235 – 2584 AA te ‘s-Gravenhage een verkorte uitvoering van Johann Sebastian Bach’s Mattheus Passie ten gehore gebracht. Normaal duurt de hele Passie bijna drie en half uur en vraagt het een enorme ensemble bezetting: twee orkesten, twee koren, kinderkoor en 5 solisten. Maar het bijzondere is dat het Haagsche Serenata orkest, samengesteld uit amateurs van niveau en semi beroepsleden, diverse hoogtepunten uit dat geweldige en beroemde religieuze werk ten gehore zal brengen!

De Evangelistpartij wordt deze keer niet gezongen, maar gesproken, en de spreker is gelijktijdig de vertolker van de Christuspartij. Deze rol zal worden vertolkt door de bekende concertzanger dr. Pieter Vis, bas-bariton. Dit jaar viert hij zijn gouden-zangersjubileum. Hij trad in de jaren zestig van de vorige eeuw als een veelgevraagde jongenssopraan op in honderden kerkconcerten door het land. Nu heeft hij als veelzijdige musicus een internationaal zangersloopbaan opgebouwd. De twee andere solisten zijn ook gerenommeerde namen. De sopraan Cora Peeters, zij is o.m. als zanglerares verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Hester Hazelaar heeft met haar bijzonder alttimbre menige toehoorder verleden jaar al geroerd door haar vertolking van de aria ‘Erbarme dich’. De koralen worden door het klein Haags Ad Hoc Koor samen met de bezoekers gezongen, er komen dus geen regelrechte koornummers aan te pas. Op deze manier worden door de korte recitatieven en de verschillende aria’s en koralen het lijdensverhaal naar de evangelist Mattheus uitgevoerd.

Normaal vereist Bach’s Matheus Passie twee orkestbezettingen maar op deze avond zijn zij samengevoegd tot één orkest. De uitvoering van deze muzikale hoogtepunten uit het lijdensverhaal van Bach duurt ongeveer vijf kwartier, met een kleine tussenpauze. Wel hopen alle orkestleden dat in de toekomst een integrale uitvoering van Bach’s Matthäus Passion mogelijk is! De algehele muzikale leiding is in handen van de bijna 75-jarige Duits-Nederlandse dirigent Ernst Wauer. Zowel de solisten, koor en orkest, wensen U een heel beschouwelijke avond toe.

Het Haagsche Serenata Orkest is een ensemble, dat zich bezighoudt met klassieke muziek. Het werd opgericht in het najaar van 1996. Zijn leden bestonden toen o.a. uit actieve en oud-leden van Het Residentie Orkest en vooral diens leerlingen. Vandaag de dag wordt het voornamelijk gevormd door gevorderde amateurs en soms ondersteund door mensen uit het orkestvak. Het Haagsche Serenata Orkest treedt al weer dertien jaar op door geheel de provincie Zuid-Holland. De doelstellingen zijn op dit moment vooral gericht op de realisering van concertante uitvoeringen van opera's, de zgn. ‘Concertserie Belcanto’, uitgaande van allerlei opera’s van Mozart, maar in de toekomst ook uitgebreid door opera's uit andere landen, zoals bv. uit Italië, Frankrijk, Duitsland en Rusland.

Daarnaast was het ensemble in het verleden intens bezig met het uitvoeren van zgn. normale concertprogramma's, als ook koorbegeleidingen, wat in de toekomst tevens zou worden hervat. Organisator en dirigent is Ernst Wauer. In Duitsland geboren op 9 september 1934 kwam hij in de jaren zestig naar Nederland en was tot aan zijn pensionering altviolist van Het Residentie Orkest in Den Haag. Ernst studeerde muziek, viool, altviool en orkestdirectie in Dresden en Hannover. Nu houdt hij zich decennia lang druk bezig met allerlei werkzaamheden, die nauw met het ensemble Haagsche Serenata zijn verbonden.

Informatie bij: ernst.wauer@versatel.nl
Nunspeetlaan 193
2573 GA Den Haag
Tel.: 070-3453937

Adres:
Heilige Antonius Abt Kerk Scheveningseweg 235
Postcode:
2584 AA
Plaats:
Den Haag (Boek overnachting in Den Haag)
Dagje uit in Den Haag | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Zangavond (meer zangavonden)
Uitvoering:
Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Evangelist-Christuspartij: Pieter Vis, bas-bariton
Sopraan aria's: Cora Peeters
Alt aris's: Hester Hazelaar

Entreeprijs:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Haagsche Serenata - Pieter Vis.
Telefoon:
070-3453937


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-03-04 20:17:40

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar