Christelijke Muziek & Concertagenda

1 lustrum Advents-Kerstconcertserie op 14 december 2007 met o.a. Chaverim Jongerenkoor in Dordrecht Dordrecht, Zuid-Holland


Naam:
1 lustrum Advents-Kerstconcertserie op 14 december 2007 met o.a. Chaverim Jongerenkoor in Dordrecht
Datum:
14 december 2007

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19.30u - 22.00u
Omschrijving:

Eerste lustrum Advents-Kerst-Samenzangconcert, opgeluisterd door het Christelijk Alblasserdams Jongerenkoor Chaverim o.l.v. Lennert Knops

Op vrijdagavond 14 december 2007 zal het eerste lustrum gevierd worden van het jaarlijks gehouden Advents-Kerst-Samenzangconcert in de Augustijnenkerk aan de Voorstraat 216 te Dordrecht, aanvang 20.00 uur. Concertzanger Pieter Vis vormt samen met de jonge organist en dirigent Lennert Knops dit seizoen 10 jaar lang een Zang-Orgel Duo zo kwam ook de samenwerking met het Christelijk Jongenkoor uit Alblasserdam tot stand. Dit ruim 100 leden tellende koor Chaverim werd enkele jaren geleden door de Papendrechtse musicus Lennert Knops en zijn vrouw Maria Knops-Baas opgericht. Het optreden van dit prille maar goed zingend koor voegt een extra dimensie toe aan het 5de traditionele Advent-Kerst-Samenzangconcert.

De Elza Vis De Clercq Stichting onder voorzitterschap van concertzanger Dr. Pieter Vis werd 18 jaar geleden, na het overlijden van diens echtgenote, de voordrachtskunstenares en vermaard liedzangeres Elza Constantia Pauline Vis-De Clercq (1906-1989), in het leven geroepen. In 2003 startte musicus Pieter Vis tijdens zijn 40-jarig zangersjubileum in nauwe samenwerking met de‘Stichting Behoud Augustijnenkerk’ dit bijzondere jaarlijkse kerstinitiatief te Dordrecht.
Het eerste zangevenement bleek een groot succes, net als de andere Advents-Kerst-Samenzangconcerten in de afgelopen jaren. Deze concerten trokken bij elkaar circa 5000 bezoekers. Het bleek tevens een goede beslissing te zijn geweest om de locatie van de Augustijnenkerk hiervoor te gebruiken, het was zoals Vis zei: “Een echt lot uit de loterij!”.
Het openingswoord op deze zangavond zal worden gehouden door de kersverse wijkpredikant ds. G. Wijk van de Augustijnenkerk. Het dankwoord spreekt de heer drs. Aaike T. Kamsteeg, uit. Deze Dordtse CU-SGP-wethouder voor Volkshuisvesting, Zorg en Welzijn is zelf ook muzikaal onderlegd en zal op deze avond wellicht van zich laten horen.

Pieter-Jan Koninckx, voormalig Wiener Sängerknabe soleert in Dordrecht

Als tweede uit een gezin van drie jongens werd Pieter-Jan Koninckx op 24 juni 1994 geboren in Mol (Vlaams Limburg–Antwerpen). Al vroeg viel zijn muzikaliteit op alsook zijn zuivere jongensstem. In 2005 kwam Pieter-Jan bij het wereldberoemde Wiener Sängerknabenchor in Oostenrijk. In het seizoen 2005-2006 trad hij o.m. op als één van de drie knapen in Mozarts ‘Die Zauberflöte’ bij de Wiener Staatsoper en Wiener Volksoper. Eveneens soleerde hij als jongenssopraan (12 jaar!) tijdens de Salzburger Festspiele 2006 - 2007 en in diverse concerten van het Wiener Sängerknabenchor in Japan en Mexico. Vanaf 14 juli 2007 staat Pieter-Jan onder de muzikale hoede van de oud-Wiener Sängerknabe Pieter Vis. Samen traden zij in de maanden juli en augustus op tijdens de serie Vrije-inloopconcerten te Antwerpen. Met groot succes zong Pieter-Jan Koninckx tijdens het Festival van Vlaanderen te Mechelen (september 2007) de sopraanaria uit Mahlers 4de Symphonie, begeleid door het vermaarde Oxalus Ensemble.

Naast de 13-jarige jongenssopraan Pieter-Jan Koninckx werkt ook de bariton Piet Baarssen uit Urk mee. Deze vishandelaar geniet bekendheid met zijn optreden voor radio en tv. Op dit Advents-Kerst-Samenzangconcert zullen de twee genoemde mannelijke solisten samen met hun zangleraar Pieter Vis in duetten en terzetten, alsook in soli met Chaverim te horen zijn. Voor het derde jaar kan men ook weer genieten van de vermaarde Weense violist Hartmut Ometzberger, die speciaal voor dit lustrumconcert is overgekomen. Zowel de jonge harpiste Maria Knops-Baas uit Papendrecht en de organist Arie van der Vlist uit Ouderkerk aan den IJssel als de Amersfoortse musicus Piet Noort zullen hun muzikale bijdrage op deze avond leveren. Lennert Knops zal zich een keer op deze avond als organist laten horen naast zijn dirigentschap. Samen met Pieter Vis vertolkt hij aan het Van Maarschalkerweerdorgel het romantische lied “De Ster van Bethlehem” van Sara Adams.

Primeurs van 2 kerstgedichten van de 80-jarige Berchemse dichteres Mia Brans-Dujardin,

Behalve bekende en geliefde Nederlandstalige kerstliederen die door koor en solisten ten gehore worden gebracht zullen er ook verschillende klassieke werken klinken, van ondermeer Wolfgang Amadeus Mozart. Zo zal de jongenssopraan Pieter-Jan Koninckx het sprankelende “Halleluja” en het innemende “Laudate Dominum” van deze wereldberoemde Oostenrijkse componist uitvoeren. Ter gelegenheid van het 130ste geboortejaar en diens 75ste sterfdag klinken enkele liederen van de West-Vlaamse toondichter dr. René De Clercq. Op deze avond klinken er twee nieuwe composities van Pieter Vis. Hij schreef deze muziek voor solostem, viool, harp, piano en orgel. Het zijn de kerstgedichten van de 80-jarige Berchemse dichteres Mia Brans-Dujardin, “’n Berg van tederheid” en “Dit is geen einde maar een nieuw begin!” die een Nederlandse primeur beleven. .Er zal ook plaats worden ingeruimd voor samenzang waaronder het geliefde “Stille nacht, heilige Nacht” en het majestueuze “Ere zij God in de Hoge”.

Diverse eregasten waaronder de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, en de Hongaarse Consul Generaal Honoraire, Denes S.J. Graaf Festetics de Tolna zijn ook aanwezig. De in januari a.s. naar Denemarken vertrekkende Oostenrijkse ambassadeur in Nederland en een persoonlijke vriend van zanger Pieter Vis, dr. Erwin Kubesch, zal met enkele leden van de Oostenrijkse Stiftung ‘Wirtschaft und Kultur’ het concert bijwonen.

Start kaartverkoop of reservering 3 december 2007

Toegangsprijs € 7, = incl. programmaboekje en voor 65 Plus & Kinderen tot 15 jaar € 4, =
(Programmaboekje, wordt op de avond aangeboden)

Chr. Boekhandel Scriptura - Vriesestraat 67 - Dordrecht / Tel. 078-6775660
Fam. A. de Boon - Bankastraat 342 - Dordrecht / Tel. 078-6148727
Kosterij van de Augustijnenkerk - Hof 16 - Dordrecht / Tel. 078-6145034
Voormalig CD-muziekhandel Spiering, Voorstraat 384 - Dordrecht / Tel. 078-6133841
Ook via Koor Chaverim toegangskaarten reserveren: kaartverkoop@cajchaverim.nl

**********************************************************
***************************************************

Adres:
Augustijnenkerk Voorstraat 216 - Dordrecht
Postcode:
3311ET
Plaats:
Dordrecht (Boek overnachting in Dordrecht)
Dagje uit in Dordrecht | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Kerst
Soort:
Zangavond (meer zangavonden)
Uitvoering:
Jongerenkoor en Orgel

Uitvoerenden:
de 13-jarige jongenssopraan Pieter-Jan Koninckx uit Mol (Belgie; de bariton Piet Baarssen uit Urk, zij zullen samen met hun zangleraar dr. Pieter Vis in duetten en terzetten, alsook in soli met Chaverim te horen zijn. Voor het derde jaar kan men ook weer genieten van de vermaarde Weense violist Hartmut Ometzberger; de Harpiste Maria Knops-Baas uit Papendrecht; de organist Arie van der Vlist uit Ouderkerk aan den IJssel; Amersfoortse musicus Piet Noort.Samen met Pieter Vis vertolkt Lennert Knops aan het orgel, het bekende sololied: De Ster van Bethlehem van Adams.

Entreeprijs volwassenen:
€ 7,00
Entreeprijs kinderen:
€ 4,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
centrum - kerstmarkt in de voorstraat
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Elza Vis-De Clercq Stichting - Houten.
Telefoon:
06-23149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2007-12-07 11:59:58

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar