Christelijke Muziek & Concertagenda

Feestelijk Oranje Concert Amersfoort, Utrecht


Naam:
Feestelijk Oranje Concert
Datum:
11 mei 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19.00u - 21.30u
Omschrijving:

FEESTELIJK ORANJECONCERT in St. JORISKERK in AMERSFOORT

Een lied voor de koning door Het URKER MANNENKOOR ‘HALLELUJAH’

Op 11 mei a.s. komt Het Urker Mannenkoor Hallelujah voor een uniek Oranjeconcert naar de St. Joriskerk in Amersfoort, om met het publiek de abdicatie van koningin Beatrix en de kroning van Prins Willem- Alexander te vieren.
In het concert zullen koor en solisten, die begeleid worden door het Groot Nationaal Strijkorkest, vaderlandse liederen ten gehore brengen. Hoogtepunt van de avond zal het zingen van de WILHELMUSCANTATE zijn.
Behalve de 80 koorzangers, de solisten en het orkest zullen het trompetduo Arjan en Edith Post, André van Vliet op de vleugel en Harry Hamer op het orgel, acte de présence geven.
Naast koorzang is er ook gelegenheid tot samenzang van bekende vaderlandsliederen. De muzikale leiding is in handen van dirigent Bert Moll.

Wilhelmuscantate
Het door Marnix van Sint Aldegonde geschreven Wilhelmus bestaat uit 15 coupletten. De meeste Nederlanders kennen slechts het eerste en het zesde couplet. In 2012 componeerde Johan Bredewout – op verzoek van het koor – een cantate van het gehele Wilhelmus: alle 15 coupletten van het Wilhelmus kregen een eigen bewerking. En deze bewerkingen worden op zeer afwisselende wijze gezongen: soms zingt het gehele koor, soms een gedeelte van het koor, of één of meer solisten. De gehele uitvoering - begeleid door orkest - duurt ongeveer 35 minuten.
De première van dit bijzondere muzikale werk vond plaats op 5 mei 2012 in een feestelijk bevrijdingsconcert in een uitverkochte Laurenskerk in Rotterdam. De reacties op de cantate waren zeer lovend.

Wilhelmustournee erkend door Nationaal Comité Inhuldiging
In verband met de troonswisseling zullen de Urker Mannen, het orkest en de solisten op een drietal grote, bekende locaties hun Oranjeconcert uitvoeren. Op 3 mei in de Nieuwe Kerk in Delft, op 10 mei in de Maria Magdalenakerk in Goes en op 11 mei in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.
Aan deze drie concerten heeft het Nationaal Comité Inhuldiging een speciale status gegeven aan Het Urker Mannenkoor Hallelujah: het erkent dit concert als nationale activiteit (zie logo).

CD-presentatie
Vele van de deze avond gezongen, geliefde vaderlandsliederen zijn onlangs door het koor op een dubbel-CD vastgelegd. Deze CD werd tot stand gebracht onder het motto: “Een Lied voor de Koning – Mijn schild en de betrouwen”. Tijdens het concert zal deze Wilhelmus-CD gepresenteerd worden. Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden aan een speciale gast van dit concert in Goes.

Het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’
werd ruim 100 jaar geleden opgericht. Het Urker Mannenkoor “Hallelujah” is één van de bekendste koren van Nederland. Het koor treedt ongeveer vijftien keer per jaar op.
Het repertoire bestaat uit psalmen, christelijke liederen in diverse talen en klassieke koorwerken. Sinds 1960 maakte het koor dertig langspeelplaten, waarvan twee met goud werden bekroond, 22 CD’s en enkele DVD’s.
Begin 2011 zond de VPRO de spraakmakende televisiedocumentaire “Tussen storm en stilte” uit. Regisseur Kees Brouwer legde in de anderhalf uur durende film op ontroerende wijze de persoonlijke levensverhalen van enkele zangers vast en verweefde die met een portret van Het Urker Mannenkoor.
In november 2012 werd het koor uitgeroepen tot winnaar van de Zilveren Duif Award in de categorie “Beste album gewijde muziek”.

Band met het Koninklijk Huis
De zangers ervaren een bijzondere band met het Koninklijk huis. Het koor trad op voor Koningin Juliana bij haar bezoeken aan Urk in 1950 en in 1968. Voor Koningin Beatrix zong het koor in 1994 in Urk tijdens Koninginnedag en in 2005 tijdens Hare Majesteits jubileumtournee langs de provincies. Op 31 oktober 2010 ontving het koor, in aanwezigheid van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, de Koninklijke Erepenning.
Dirigent van het koor – Bert Moll – is koninklijk onderscheiden: hij werd in 2004 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De aanvang van het concert in de St. Joriskerk in Amersfoort op 11 mei is om 19.00 uur.
Toegangsprijs: aan de kerk € 17,50. (kinderen € 6,50); in de voorverkoop € 15,-. Te bestellen via www.koorconcerten.nl of telefonisch: 06 54 67 41 95.

Adres:
St.Joriskerk, Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Zangavond (meer zangavonden)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Oranjeconcert

Uitvoerenden:
Het Urker Mannenkoor Hallelujah,
Groot Nationaal Strijkorkest met Martin de Deugd,
Arjan & Edith Post - trompet,
André van Vliet - piano,
Harry Hamer - orgel,
Muzikale leiding Bert Moll

Entreeprijs volwassenen:
€ 17,50
Entreeprijs kinderen:
€ 6,50


Internetadres:
http://www.koorconcerten.nl
Meer concerten:
Alle concerten van koorconcerten.

Kaarten:
in de voorverkoop 1500

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-04-05 16:39:40

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar