Christelijke Muziek en Concertagenda

Kerkmuziek krijgt nieuw impuls door drie vrouwen

Stichting Kerkmuziek Netwerk in het leven geroepen

Van onze redacteur Redmar Smit

17-06-13

Onlangs is er een nieuwe stichting in het leven geroepen. Stichting Kerkmuziek Netwerk wil nieuwe enthousiasme ontwikkelen voor kerkmuziek. Volgens de oprichters Lydia Vroegindeweij, Janneke Nijboer en Marleen van Rossum kan kerkmuziek een nieuw impuls gebruiken.

De drie meiden hebben ervaring op het gebied van kerkmuziek, theologie, educatie en projectmanagement. Het doel van de stichting is het inspireren van theologen, kerkmusici en velen anderen.

Kerkmuziek toch nog populair

Het Landelijk Dienstcentrum in Utrecht heeft een sectie kerkmuziek, maar het drietal vindt dat erg klein geworden. . Er gebeurt nog wel wat, er worden cursussen ontwikkeld, maar dat vinden ze niet genoeg. De stichting richt zich overigens niet alleen op de kerk. Volgens hun gaan er dan wel steeds minder mensen naar de kerk, kerkmuziek blijft toch nog belangstelling trekken. De Mattheüs-Passion is daar een goed voorbeeld van. Ook is de muziek bij rouw- en trouwdiensten nog populair. De stichting wil dan ook musici erbij betrekken die niet speciaal in de kerk spelen, maar die wel iets hebben met kerkmuziek. De website komt bijna online. Het wordt een platvorm van heel veel ideeën wat je allemaal met kerkmuziek kunt doen. Op dit moment is het vrijwilligerswerk, maar de stichting wil toe naar een verdienmoment. Misschien komt er in de toekomst een webwinkel waar mensen een set zettingen per lied kunnen betalen en downloaden.

The Voice of Holland

Het nieuwe liedboek vormt de aftrap voor de dames. Ze hebben daar een leuke activiteit aan verbonden: Liedboek Challenge. Een soort van The Voice of Holland. Koren, gemeenten, formaties en anderen krijgen de kans om liederen uit het nieuwe liedboek te zingen, die vast te leggen en in te zenden. Er zijn publieksprijzen te winnen, maar er is ook een vakjury die de kwaliteit beoordeelt. De met name educatieve prijzen bestaan onder andere uit workshops, stemvorming en excursies.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 17-06-13