Christelijke Muziek en Concertagenda

Concert van Jan Zwart uit 1937 opnieuw uitgevoerd

Muziek Jan Zwart komt weer tot leven

02-02-13

Orgelliefhebbers kunnen zich klaarmaken voor een bijzondere dag. Orgelpark Amsterdam organiseert op 20 april een colloquium rond Jan Zwart. Organisten Jos van der Kooy en Jaap Kroonenburg voeren een concertprogramma van Zwart uit 1937 opnieuw uit.

’s Middags zijn er drie lezingen en ’s avonds geniet het publiek van een schitterend concert.

Duizenden bezoekers

De sprekers van de middag zijn dr. Hans Fidom (Historical Informed Performance Practice en de muziek van Jan Zwart), dr. Frits Zwart (receptiegeschiedenis) en Harmen Trimp (de ‘klassieke muziek’ van de gereformeerde gezindte, 1920-1990). ’s Avonds worden er werken van Bach (onder andere Toccata en Fuga in d-Moll), Mendelssohn (onder andere Sonate VI) en Händel (onder andere Concerto II en IV) en een Paraphrase over geestelijke liederen en koralen ten gehore gebracht.

Jan Zwarts radio optredens, concerten, artikelen en boeken inspireerden veel gelovigen om orgelconcerten te bezoeken. Soms kwamen er wel duizenden bezoekers af op de concerten van Jan Zwart, zijn zonen en zijn leerling Feike Asma.

Stamvader nieuw genre muziek

Jan Zwart (1877-1937) was de stamvader van een bijzonder genre in de 20e-eeuwse muziek in Nederland: de ‘klassieke muziek’ van de gereformeerde gezindte. In dit repertoire speelde orgelmuziek de hoofdrol, in de vorm van Bach, Franse romantiek en op psalmen gebaseerde improvisaties. Inmiddels is dit genre met het overlijden van Willen Hendrik Zwart in 1997 tot een einde gekomen. Als een paal boven water staat dat dit wel bijzondere muziek heeft opgeleverd. Het Orgelpark stelt de vraag in hoeverre de authenticiteit vandaag de dag een rol speelt bij het uitvoeren van Jan Zwarts orgelmuziek. Er wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis van deze muziek. Hoe reageerden de mensen in de jaren ’20 en ’30 op de ontvangst van dit nieuw genre muziek, en hoe verschilt dat van de ontvangst vandaag de dag?

In onze concertagenda staat meer informatie over deze dag.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 02-02-13 - Geplaatst: 02-02-13