Christelijke Muziek en Concertagenda

Oud koororgel krijgt klanken weer terug

Koororgel klinkt weer als vanouds

Van onze redacteur Redmar Smit

24-11-12

Het was even stil in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Nu klinken de vreugdevolle klanken van het koororgel weer door de kerk. Na een restauratie werd het instrument weer feestelijk in gebruik genomen.

Het 18e-eeuwse koororgel werd in 1740 gebouwd door een onbekende orgelmaker. Waarschijnlijk was dit orgel speciaal voor een Rooms-katholieke schuilkerk gemaakt.

Bron foto: Verhofstadorgel.nl

Geschiedenis orgel

Het koororgel heeft een hele reis achter de rug voordat het in Culemborg aankwam. Via Naarden en Baarn kwam het in 1967 aan in de Grote of Barbarakerk.

De orgelbouwer gebruikte nog ouder pijpwerk. Het was nodig dat er in de loop van de eeuwen gesleuteld werd aan het instrument. Hierdoor ging echter de originele klank verloren. Orgelmaker J.C. van Rossum restaureerde het orgel in zijn eigen werkplaats in Wijk en Aalburg, en gaf het orgel zijn mooie klanken weer terug.

Feestelijke opening

Organist en organoloog Peter van Dijk speelde tijdens de feestelijke opening op het orgel en vertelde de geschiedenis van het instrument in woord en klank. Hij speelde muziek uit een oud manuscript uit de tijd van het orgel. Marijn Slappendel is organist in de kerk en speelde muziek van onder andere Sweelinck en Froberger.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Veenendaal. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 24-11-12 - Geplaatst: 24-11-12