Christelijke Muziek en Concertagenda

Boudewijn Zwart brengt eerste solo cd uit

Eigen improvisaties in verschillende stijlen

Van onze redacteur Redmar Smit

10-11-12

Psalmen worden veel gespeeld op het orgel, maar Boudewijn Zwart laat psalmen beleven op de piano. Binnenkort verschijnt zijn eerste solo piano cd met eigen bewerkingen van psalmen.

Een verrassende cd met stijlen die variëren van barok en klassiek tot wat meer vroegmoderne en impressionistische tinten.

Bijzonder album

Op de cd, getiteld 'Psalmen Davids' die ongeveer 75 minuten duurt komen de psalmen 4, 6, 10, 17, 21, 22, 23, 25, 26, 34, 37, 38, 39, 40, 42, 43, 44, 50 en 119 langs in een bijzonder nieuw jasje. Boudewijn Zwart heeft vaak de indruk dat de bestaande improvisaties voor piano wat meer zijn gecomponeerd in een romantische stijl. Hij brengt daar verandering in. "In mijn bewerkingen trek ik het spectrum breder. In de barokke stijl zit bijvoorbeeld een tweestemmige en driestemmige invention, of zelfs bewerkingen waar de stemmen in de begeleiding een eigen polyfonie volgen, terwijl de melodie rijk wordt versierd. De psalmmelodieën zijn een machtige inspiratiebron. Met name vanwege de teksten die eraan ten grondslag liggen."

Bladmuziek

Zwart overweegt of hij bladmuziek uitgeeft van de nieuwe composities. “De cd vormt een opstap naar een groot koraalboek, die ik ooit wil afronden. Zover is het nog lang niet. Ik weet ook nog niet hoe de luisteraars reageren op mijn psalmbewerkingen.”

Breed publiek

De componist uit Nijkerkerveen hoopt een breed publiek aan te spreken met zijn eerste cd. De cd wordt daarom ook aangeboden in de niet-religieuze muziekwereld. "Het kan immers geen kwaad als de psalmen daar wat bekender worden."

De opnames zijn in volle gang en in de loop van november komen ze tot een afronding.

Op zaterdagmiddag 1 december geeft Boudewijn Zwart een presentatie van de cd. De dag waarop hij ook nog eens vijftig jaar wordt. Meer informatie over dit concert staat in onze concertagenda.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Veenendaal. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 10-11-12 - Geplaatst: 10-11-12