Christelijke Muziek en Concertagenda

Derde restauratie voor historisch orgel uit 1875

Krachtige klanken klinken weer door de Grote of Johanneskerk

Van onze redacteur Redmar Smit

01-09-12

Het historische orgel uit 1875 in de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk klinkt weer als tevoren. De afgelopen tijd is er hard gesleuteld aan het orgel. Het resultaat: drie extra pedaalregisters.

Firma Van den Haspel en Schölgens bouwde in 1875 het orgel als een eenklaviers instrument met een aangehangen pedaal. Nog geen honderd jaar later restaureerde firma Slooff het orgel, en daarmee kreeg het ook een extra pedaal.

Bron foto: Orgelstichting van de Grote of Johanneskerk

Nieuwe kracht

Bij de laatste restauratie, in 1990, besloot de Rijksdienst voor de monumentenzorg dat het orgel weer in de eerdere kleinere kas moest worden teruggebracht. Er ontstond echt een probleem met de Bourdon: de grote houten pijpen moesten helaas plaats krijgen onder het orgel. Een bijkomend nadeel hiervan is dat het register haar kracht verloor. De orgelliefhebbers kunnen nu gelukkig weer opgelucht ademhalen. Door de veranderingen klinkt het historische orgel weer als tevoren, en misschien wel beter.

Pedaal uitbereidingen

De uitbreidingen van het pedaal gebeurde door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Het pedaal beschikt nu over een Octaaf 8, een Octaaf 4 en een Fagot 16. De pedaalpijpen zijn nu los van het orgel, in een staande kas geplaatst.

Concert

Op 11 september klinken de klanken weer door de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk. De avond begint om 20:00. Arie van der Vlist bespeelt het orgel en Hans Reil legt meer uit over de uitbreidingen en werkzaamheden aan het orgel.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Veenendaal. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 01-09-12 - Geplaatst: 01-09-12