Christelijke Muziek en Concertagenda

Een nieuw begin voor Martin Brand

Leren leven met een verrassend hart

Van onze redacteur Redmar Smit

24-06-12

Na een hartstilstand en een aantal veelbewogen weken bleven duizend vragen over voor de Nederlandse gospelzanger Martin Brand (32). Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Nu breekt er een nieuwe periode aan voor de zanger: verwerken en in vertrouwen verder leven.

Martin Brand werd op zondag 3 juni getroffen door een hartstilstand. Slechts tien procent van de gevallen als Martin overleeft het. Mensen uit het hele land klopten aan de hemeldeur en smeekten om een wonder. God spaarde het leven van Martin en als het goed is mag hij dinsdag naar huis. En zoals hij zelf zegt ziet hij daar ontzettend naar uit.

Stembanden

De stem van Martin werkt nog niet mee, en het was even spannend of hij nog wel kon zingen. Na onderzoeken van de KNO-arts blijken zijn stembanden door de beademingsbuis niet blijvend beschadigd te zijn. "Ik kan naar verloop van tijd weer zingen. Een pak van mijn hart. Ik dacht al even aan andere scenario’s. Goed nieuws!"

laatste onderzoek

Er komt nog een laatste onderzoek, maar alle eerder uitgevoerde onderzoeken waren positief. Martin Brand krijgt nog een ICD –een klein apparaatje dat reageert wanneer er hartritmestoornissen optreden - en dan mag hij naar huis.

Leren vertrouwen

"Voor mij en mijn vrouw begint dan pas echt de gezamenlijke verwerking", vertelt Martin op zijn website. "Weer samen thuis, samen in de kamer waar het gebeurde. Nu moet ik vertrouwen dat mijn hart mij niet zomaar weer in de steek laat. Ik moet vertrouwen krijgen in hele kleine dingen. Alleen zijn met mijn zoontje Noah bijvoorbeeld. Durf ik hem van de trap naar beneden te dragen? Als ik val dan valt hij ook. Nou goed, dat wordt waarschijnlijk een proces van leren leven met een hart dat ons allemaal verrast heeft."

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 26-06-12 - Geplaatst: 23-06-12