Christelijke Muziek en Concertagenda

Nieuwe cursus gelanceerd voor aanbiddingleiders

Handvatten voor aanbidding vanuit het hart

Van onze redacteur Redmar Smit

20-06-12

Aanbidding is een levenstijl, niet iets dat je alleen op zondag doet. Tim Hughes en Nikki Fletcher begrijpen dat heel goed. Aanbidding neem je mee de rest van de week, en zelfs de rest van je leven. Nikki en Tim bedachten een plan om handvatten te geven aan aanbiddingleiders. Zeven jaar geleden begonnen ze, en nu is het werk af.

Honderden kerkmuzikanten uit binnen- en buitenland kwamen naar Aalsmeer voor de lancering van de Worship Central Cursus. De boodschap van de dag –en die tevens tijdens de cursus centraal staat- is: aanbidding centraal zetten, is Jezus centraal zetten.

Valkuilen van aanbidding

Muziek krijgt een steeds grotere plaats binnen kerkdiensten. De vraag is: hoe moeten wij dit aanpakken? Tim Hughes, gospelzanger en ontwikkelaar van de cursus, vindt dat er bij aanbidding geen plaats is voor uiterlijk vertoon. Dit is wel een valkuil. "Bij aanbidding staan niet de emoties, stijl of de muziek centraal, want daarmee zetten we onszelf centraal. De term ‘aanbidding’ spreekt bijna voor zichzelf, je aanbidt Iemand. Dat doe je door je hart op Christus te richten."

Jezus moet centraal staan

Het centraal zetten van Christus in de aanbidding is de basis van de Worship Central Cursus. Dat vraagt van de muzikanten discipelschap en persoonlijke toewijding aan God. De cursus gaat niet alleen in op discipelschap. Het is net zo belangrijk om een goed team om je heen te hebben, en hoe je vervolgens invulling geeft aan het leiden van aanbidding. De cursus is uniek omdat je geen format of stijl krijgt voorgeschreven. Het is een bron om als team samen uit te putten, en in gebed de vorm te zoeken die bij je eigen gemeente past.

Aanbidding op maandag

Tim Hughes: "Een kerk die de aanbidding van Christus centraal zet, verandert in de volle breedte en heeft een impact op de maatschappij." Kees Kraayenoord vult aan: "Neem de tekst in Amos waarbij God de muziek en de liederen van Israël afkeurt, omdat er geen recht en gerechtigheid heerst. Aanbidding van Jezus op zondag wordt pas van waarde als je dat op maandag ook uitreikt naar armen en sociaal zwakkeren."

De Worship Central Cursus is gratis verkrijgbaar

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 22-06-12 - Geplaatst: 20-06-12