Christelijke Muziek en Concertagenda

Het dak ging weer van Gelredome af

“Handen in de lucht en springen maar”

Van onze redacteur Redmar Smit

11-06-12

De 38e EO-Jongerendag is weer voorbij. Zaterdag 9 juni was het groot feest in Gelredome. Artiesten als LZ7, Casting Crowns en Shonlock gaven een optreden. De redactie van CCAgenda kwam zelf ook sfeer proeven, en doet nu verslag. De sfeer was warm, samenbindend en oranje. Het dak ging er –zoals elk jaar- weer vanaf.

Eigenlijk begint de EO-Jongerendag al op station Arnhem, mits je met het OV komt natuurlijk. De treinen zijn overvol en op Arnhem-Centraal hoor je stemmen van honderden jongeren. Geen wonder dat je daarom je eerste polsbandje al daar al krijgt. Normaal gesproken ziet het zwart van de mensen, maar deze keer zag het oranje. De EK-vreugde gaat ook mee naar de EO-Jongerendag. Het is een dag vol feest. Op het terrein is er al genoeg te beleven, en eenmaal binnen in het stadion zie je de tienduizenden mensen. Verschillende gezichten, harten, achtergronden en visies, maar toch samenhorigheid. Een warm gevoel, om met 26.000 jongeren bij een te zijn –voor velen- met een diep verlangen om God groot te maken.

Show-time

Een kwartier voordat het show-time is, begint een enkeling met de ‘wave’. Deze wordt snel opgevolgd door een duizendtal anderen. Het komt wat moeilijk op gang, maar na tien rondes heeft iedereen wel door hoe haar route door het stadion verloopt. Dit gaat tientallen keren door totdat plotseling er een stem klinkt: “five minutes till show-time.” Menig hart gaat sneller kloppen, want het is bijna zover! Je voelt de spanning stijgen wanneer de laatste minuut ingaat. Hier en daar schuiven wat zenuwachtige jongeren heen en weer op hun stoeltje. De ‘10’ verschijnt op het scherm, dat betekent aftellen. 26.000 jongeren roepen massaal 10, 9, 8, 7….. en het magische moment breekt aan wanneer de ‘0’ bereikt wordt. De lichten doven onder luid applaus, gejoel en gegil. Een mooie lichtshow bouwt de spanning op, samen met een spannend muziekje. Dan wordt het compleet donker. Tientallen mannen en vrouwen komen met fakkels het podium op lopen. De muziek geeft een mysterieus tintje aan het spektakel. Plotsklaps worden de fakkels uitgeblazen. Er breekt een stilte aan waarin jongeren in een videoboodschap uitleggen wie Jezus is. Hij is de sterkste, mijn held, mijn kracht en mij blijdschap. Dit is de stilte voor de storm. De DJ begint met draaien, een heuse clubbeat vult de ruimte. De soundtrack ‘Made For You’ knalt door de boxen. Het vuurwerk verlicht de zaal, het knalt even flink. De opening is voorbij, maar iedereen weet dat dit het begin is van een onvergetelijke dag.

Kees Kraayenoord

Kees Kraayenoord verzorgt net als voorgaande jaren weer unieke momenten van pure aanbidding. “God aanbidden met zoveel mensen is te gek”, roept Kraayenoord. Tussen de optredens door verschijnt hij een aantal keer met zijn band op het podium. Soms gaat de band helemaal los, maar ze houdt het soms ook heel intiem. Zuiver met enkel een gitaar en een piano.

Shonlock rockt

De eerste artiest treedt op. Shonlock, een echte Amerikaan trekt alles uit de kast om een show neer te zetten. Hij zingt en hij danst. Hij roept de jongeren op met hem mee te zingen ‘I am a monsta’. Geen ‘evil’ tekst zoals hij het zelf zegt, maar helemaal gebaseerd op het Woord van God. Zijn hele optreden is meer dans dan zang, maar het is een heus vermaak. Na afloop klappert menig oor, en is het tijd voor wat rustigers.

Meditatie

Wim Grandia, de vervanger van Martin Brand, sprak over het thema ‘Made For You’. Vooraf vertelt Anne, een 17-jarig meisje, haar verhaal. Haar verslaving aan alcohol liet haar steeds leeg achter. Dat het zo stil kan worden in een stadion… 26.000 paar ogen richten zich op het meisje, die ineens zo klein lijkt op het grote podium. Wim Grandia neemt het van haar over en borduurt voort op haar verhaal. “Een leven zonder God is doelloos. We zijn allemaal zondaars en we doen niet wat God van ons vraagt. Gelukkig houdt het hier niet op. Jezus overbrugt de kloof tussen ons en God. Maak vandaag een keuze of je God wilt dienen. Ga staan als je voor Hem kiest, of al eerder gedaan hebt.” Langzaam rijzen de eerste personen als paddenstoelen uit de grond. In een korte tijd stond bijna heel het stadion overeind. Eenstemmig in koor zingend: hier zijn wij, als levend offer Heer.

Aanbidding met Casting Crowns

Casting Crowns is misschien wel de hoofdact van de 38e EO-Jongerendag. De immens populaire band treedt voor het eerst op in Nederland. Aanbiddingmuziek met diepgaande teksten over leven en lijden. Onder luid applaus begon Casting Crowns haar optreden. ‘We were made to courageous’ vult de ruimte. Blijkbaar had Casting Crowns zin om te dansen, want bij een ietwat swingend nummer, gingen de remmen pas helemaal los na het tweede refrein. Het nummer kreeg ineens een dans-achtige country ‘feel’ over zich heen. De voetjes gingen toch nog even van de vloer. Niet veel later klinkt het emotionele liedje ‘Praise you in the storm’: “I raise my hands and praise the God who gives and takes away” Vergeleken bij de andere optredens, bevindt Gelredome zich in een oase van rust. Stevige popsongs, met een vleugje rock, wisselen de ballads af. De viool viert in elk nummer hoogtij en maakt het optreden een relaxe bedoeling.

EK

In de pauze is er voor iedereen een te gek programma. Voor de voetballiefhebbers is het helemaal feest, want de wedstrijd tegen Denemarken is te zien op het grootste scherm van Nederland. Samen met duizenden andere jongeren, helemaal in de oranje sfeer. Samen Nederland aanmoedigen, in een ontspannen, maar toch ook gespannen sfeer. Voor degenen die niet van voetbal houden, is er een gevarieerd buitenprogramma. Groepjes rennen aan de EO Metterdaad stand om daar een minuut te zingen voor Pearl Jozefzoon, en daar vervolgens een zangclinic mee te winnen. Op zoek naar je perfecte partner? Dan zit je bij speed-daten helemaal goed. Iedereen komt de pauze wel door.

LZ7 knalt het dak eraf

Natuurlijk is iedereen op de hoogte van de geleden nederlaag, maar dat mag de pret niet drukken, want het beste hebben ze voor het laatst bewaard. LZ7, de Engelse band, rockt het dak er af. Met ijzersterkte teksten en te gekke beats vermaken ze het publiek als geen ander. De hele dag is het publiek nog niet zo actief geweest. De Engelse artiest roept op zijn allerbeste Nederlands: “handen in de loegt en jumpen.” De grond begint te trillen, overal gaan de handen omhoog. Hij roept: “ik houd van joellie.” Het publiek klapt harder en springt harder. Tijdens het liedje 'This little light of mine' wordt het donker. Slechts duizenden verlichte telefoontjes zwaaien heen en weer. Sfeervol, het lijkt haast op een groot kerstfeest. Een aantal maal doet de frontman van de band een oproep tot bekering. “Verlaat niet eerder dit stadion voordat je Jezus kent, anders komt het nooit goed.” Hij knalt zijn laatste liedje het stadion in. Tevens het allerlaatste nummer van de avond. De laatste tonen van de band vagen langzaam weg. Vuurwerk verbreekt de stilte. Het einde van een dag van show, zingen, voetbal en dansen is voorbij. Volgend jaar wordt het zeker weer zo vet. Ben jij er dan (weer) bij?

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Arnhem. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 11-06-12