Christelijke Muziek en Concertagenda

Sharon Kips: “Ik blijf dicht bij mijzelf”

Zangeres is klassiek van binnen

Van onze redacteur Redmar Smit

29-05-12

Sharon Kips (28) is niet ‘dood’. De winnares van X-Factor 2007 is juist springlevend. Vaak brengt een artiest na het succes van een talentenjacht een album uit. Daarna valt het doek, en vervolgens hoor je niets meer. Sharon Kips is niet zo’n eendagsvlieg en brengt eind juni haar derde album uit. Een goed moment om terug te kijken, maar ook de blik op de toekomst te werpen. Tijdens een zes uur durende fotoshoot, maakte Sharon speciaal een gaatje vrij om haar verhaal te vertellen aan Christelijke Concert Agenda.

Sharon vertelt dat ze een heel verlegen vrouw is. Daar is gelukkig niets van te merken. Alsof het gewoon een gesprek is tussen twee bekenden. Gelukkig is dat nou juist de bedoeling: een gesprek, een ontmoeting met Sharon, gewoon zoals ze is. En wie is Sharon Kips nu eigenlijk? Ze omschrijft zichzelf als een vrolijke, jonge dame, die midden in het leven staat. Ze heeft een diepe relatie met God, houdt zielsveel van haar man, en van mensen. Haar hobby werd haar werk. Kortom: een levensgenieter.

Hard werken

Sharon heeft hard moeten werken om te komen waar ze nu is. “Ik probeerde om op de ‘normale’ manier mijn brood te verdienen met mijn hobby. Ik zong op het debuutalbum van Kees Kraayenoord, ik was lid van het gospelkoor Gospel Boulevard en deed diverse backing vocals opnames. Ik ben zelf niet van het commerciële, maar wat ik deed leverde geen centjes op. Je moet een netwerk hebben, om jezelf vervolgens op te werken. Ik zag de reclame op tv van X-Factor, en besloot mij op te geven.”Sharon werd met open armen ontvangen door het Nederlandse publiek en won de talentenjacht. Een aantal jaar later maakte ze –op uitnodiging van SBS6- haar comeback bij het programma Popstars. Het publiek was onverminderd enthousiast. Er wordt natuurlijk een gigantische druk op je uitgeoefend tijdens X-Factor en Popstars, of niet? “Ja, het is hard werken. Als christen ging het mij prima af. Je moet leven waar je voor staat. Je krijgt respect als je leeft volgens de Bijbel. Niet zeggen dat je christen bent en vervolgens dingen doen die niet sporen met Gods Woord. Ik bleef heel dichtbij mijzelf. De choreograaf kon zien dat ik christen was. Hij wilde seks zien tijdens het dansen. Zo ben ik niet, dus doe ik het ook niet.”Een zelfontdekkende reis

“Nu moet je kijken wat voor artiest je wilt zijn. Wat willen mensen horen? Het album dat volgde op de overwinning, was uiteindelijk niet helemaal mijn ding, al legde ik mijzelf er in. Je werkt met mensen die weet wat commercieel goed verkoopt. Op dat moment lag de stijl van mijn album het beste in de markt. Maar ja, volgend jaar hebben zij weer een nieuwe winnaar waarmee ze hard aan de slag gaan. Toch heeft Popstars en X-Factor mij gebracht waar ik wilde zijn. Ik heb heel veel geleerd, en ik heb een netwerk en publiek opgebouwd. Daarna was het een tijdje stil. Mensen denken gelijk ‘bam!’ die werkt zich omhoog in de hitlijsten. Zo simpel ligt het niet. Je bent een beginner en je moet jezelf ontdekken. Op mijn tweede album schreef ik zelf ook nummers, maar het was nog steeds niet helemaal wat ik wilde. Wat veel mensen niet weten, is dat ik helemaal van de ballads ben. Er zit een klassieke Sharon in mij. Het eerste album was een mix van gospel en pop. Het tweede was een popalbum, of tenminste niet uitgesproken gospel. Ik ben christen, dus het klinkt er nog wel doorheen.”

Klassieke Sharon

De klassieke Sharon zullen we horen op haar derde album ‘Amazing Grace’. Een muzikale omslag voor haar: van pop naar wat meer klassiek. Eerder kondigde ze aan een Nederlandstalig album op te nemen, waar blijft dat album? “Die is nog in de planning, maar ‘Amazing Grace’ kreeg voorrang. Op ‘Amazing Grace’ staan de nummers die ik doorgaans zing tijdens mij optredens. Ik krijg altijd van mensen de vraag of ik een album heb met deze liederen. Steeds moest ik ze teleurstellen. Nu komt daar verandering in. Op het album hoor je piano en strijkers, en soms de band. Het is een relatief rustig album. Ik ben niet bang dat het niet aanslaat. Soms werkt iets niet, dan heb je er weer van geleerd. ”

Leven uit genade

Wat bekent ‘Amazing Grace’ voor Sharon. “Wauw, wat een vraag. Ik ben God dankbaar dat ik door zijn Woord mag leven. God heeft zulke mooie gedachtes over ons, en schitterende beloftes voor ons. Zonder genade waren we hier niet. Hadden we geen uitzicht op eeuwig leven, geen hoop voor het leven nu. Het is ook genade dat ik zo ver mocht komen. Op mijn vorige album staat een nummer ‘You believed in me’. Dit gaat over mensen uit mijn omgeving die in mij geloven. Zulke mensen heb je altijd nodig. Het is een hard vak, het muzikantenleven. Maar het is Gods genade dat ik dit kan doen. “

Sharon moest lang nadenken voordat ze wist wat haar lievelingslied op haar nieuwe cd is. “Ik vind ze allemaal mooi, maar ik vind ‘The Lord bless you and keep you’ erg bijzonder. Het is een klassiek nummer met een simpele tekst. De tekst is zo Bijbels. De Heer zegent ons en behoedt ons. Een schitterende bemoediging.”

Mensen raken met een verhaal

Wat wil je met het album bereiken? “Ik wil een verhaal vertellen. Tegenwoordig zie je dat steeds minder bij de nummers die in hitlijsten staan. Ik hoef niet perse een mooie show, en mooi zingen is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste voor mij. Ik wil mensen raken met een verhaal. Ik wil bemoedigen en herkenning oproepen bij de luisteraar. Liedjes over het leven, mooie tijden en moeilijke tijden. Eén van de nummers die dat zo mooi weerspiegelt is ‘Als het leven soms pijn doet’. Ik weet dat er in het publiek mensen zijn die dat nummer nodig hebben. Ik zing het lied daarom vaak tijdens mijn optredens.”

Meer dan alleen popmuziek

Hoe zie je de toekomst Sharon? “Het album ‘Amazing Grace’ is een knipoog naar klassieke muziek. Ik wil daar meer in doen. Ik treed veel op met Jan Vayne: heerlijke klassieke muziek. Ik vind dat zo mooi. Soms heb ik de neiging niet te zingen, maar gewoon te luisteren. Dus in de toekomst misschien wel meer klassiek naast popmuziek.”

Het nieuwe album van Sharon Kips verschijnt op 22 juni, maar is nu al te bestellen op haar website. Een overzicht van de presentatieconcerten van ‘Amazing Grace’ staat in de concertagenda.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 30-05-12 - Geplaatst: 29-05-12