Christelijke Muziek en Concertagenda

Judas Passion maakt van Judas de held

Nieuwe Passie van Egon Kracht naar gnostisch geschrift

Van onze redacteur Joëlle Kole

10-03-10

De Judas Passion ging vorige maand in première. Deze moderne passie draait om de rol van Judas Iskariot, gebaseerd op het Judas evangelie. Bijbels gezien is Judas de verrader en 'was het voor hem beter om niet geboren te worden' (Marcus 14:21). Het Judas evangelie zet Judas echter in een ander daglicht door te stellen dat Judas tegen zijn zin in handelde en als enige de ware aard van Jezus kende. De Judas Passion maakt Judas de beste vriend van Jezus en geeft hem de heldenrol in het verhaal.

Geen "standaard" passie

De Judas Passie is de eerste volledige passie van Egon Kracht. Eerder maakte hij een bewerking op de Mattheus Passion. Cabaretier Jeroen van Merwijk schreef het libretto, de tekst, naar het evangelie van Judas en de beroemde passies van Bach. Het stuk wordt uitgevoerd door zes vocalisten en de negen musici van The Troupe, het muziekgezelschap van Egon Kracht. Verwacht dus geen 'standaard' passie. Muzikaal is er weinig op de Judas Passion aan te merken, maar op de achtergrond van het verhaal zeker wel. De passie van Egon Kracht is geschreven naar een gnostisch geschrift, dat rond 1945 gevonden is in Egypte. Na vele omzwervingen komt het vermeende evangelie in 2005 weer tevoorschijn. Veel christenen erkennen de tekst niet en betwijfelen de echtheid.

Judas als held

Volgens het evangelie van Judas is Judas Iskariot de beste vriend van Jezus. Judas weet als enige het echte doel van Jezus op aarde. Judas heeft daarbij de rol van de persoon die God nodig heeft om het verhaal compleet te maken. Jezus zou Judas gevraagd hebben hem te verraden en zelfs hebben moeten overhalen. Daarom krijgt Judas in de Judas Passie aan het eind een plek naast Jezus in de hemel, vertelt initiator Egon Kracht in Dagblad De Pers van 25 februari jongstleden. Het lijdensverhaal verhaal van Jezus en de rol van Judas daarin is totaal anders dan zoals de Bijbel vertelt. Judas is de held, de man door wie God Zijn plan kan uitvoeren.

Kerkvader: 'ketters en gevaarlijk'

In de gnostiek draait het om de mystiek en kennis die Jezus alleen aan zijn meest trouwe volgelingen zou hebben gegeven. Ook zijn er twee goden, namelijk de boze Schepper-God en de goede Verlosser-God. Al in 180 na Christus wordt het Judas evangelie genoemd door de kerkvader Irenaeus die het geschrift af doet als ketters en gevaarlijk, net als de gehele gnostische leer. Hoe interessant de Judas Passie misschien kan lijken, Bijbels gezien klopt er niets van.

Foto scène Judas Passion: Ronald Goedheer
Portret Egon Kracht: DominiMedia

Website van de Judas Passion

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Egon Kracht - vr 12-03-10 13:55:50
De stelling dat "er Bijbels gezien niets van klopt", dat klopt. We hebben het hier over een gnostische tekst, ongeveer uit het jaar 320, waarbij het libretto van Jeroen van Merwijk weer een eigen en eigentijdse interpretatie is. Sowieso geen citaat uit de Bijbel dus. Overigens, het door Iraeneus genoemde Judasevangelie hoeft helemaal niet hetzelfde document te zijn en is dat hoogstwaarschijnlijk ook niet. Verder ben ik zeer benieuwd naar reacties over de inhoud en de andere kijk op Judas. Dank voor het leuke artikel.


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Landelijk. Zoek tips voor een dagje uit in .

 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 10-03-10