Christelijke Muziek en Concertagenda

Vijfde cd Psalmen Voor Nu gepresenteerd in Tivoli

‘Gefeliciteerd', Psalmen Voor Nu

Van onze redacteur Kobus Post

23-03-09

Psalmen Voor Nu, een ambitieus project met als doel de psalmen weer geliefd te maken bij het brede publiek. Het team van Psalmen voor Nu berijmt de psalmen in hedendaags Nederlands en zet deze op nieuwe melodieën. Dit jaar bereikte het team een mijlpaal. De vijfde cd kwam uit, met als toepasselijke titel: Gefeliciteerd. Op vrijdag 20 maart vond een presentatieconcert plaats in Tivoli Utrecht.

De enige zaal die Tivoli rijk is, staat bomvol met mensen. Het concert wordt in alle rust geopend wanneer de band het podium op komt. Een van de eerste psalmen die gezongen worden, is psalm 1.

Bushokjestaal

De cd-titel ‘Gefeliciteerd’ is afgeleid van Psalm 1. In deze psalm wordt beschreven dat "de man die niet wandelt in het pad van de goddeloze, welgelukzalig is." Als deze man de wet van God houdt, zal God hem belonen. Een prachtige tekst, maar moeilijk om te verwoorden in een hedendaags liedje. "Ik vroeg me af hoe ik 'welgelukzalig' het best kon vertalen," vertelt Rien van den Berg, één van de dichters, tijdens het concert. "Het moet bushokjestaal zijn, dus kwam ik uit bij 'Gefeliciteerd'."

Psalm 1:
"Gefeliciteerd, jij die niet meeloopt op de weg van slechte mensen. Gefeliciteerd, jij die niet staan blijft bij zondaars en spotters. Maar je vreugde steeds vindt in de wet die God je geeft..."

Rust


Wat vooral opvalt tijdens het concert is de rust in de zaal. Waar bezoekers bij andere concerten vaak uit hun dak gaan, blijft het hier opvallend rustig. Er zijn veel jongeren aanwezig, maar ook zij lijken de voorkeur te geven aan het in alle rust genieten van de psalmen. Alleen tijdens de klassiekers, psalmen die al vanaf het begin meedraaien, zingt het publiek uitbundig mee. Elke psalm van de nieuwe cd komt aan bod, maar oudere psalmen worden ook niet overgeslagen.

Creativiteit


Veel van de klassieke psalmen worden in een iets ander jasje gestoken, zodat het concert toch vernieuwend is. De manier waarop elke psalm uitgevoerd wordt, geeft de creativiteit van de componisten weer. De Psalmen Voor Nu mogen dan op hedendaagse melodieën gezet zijn, de uitvoering spat van de creativiteit. De ene psalm klinkt wat keltisch, de andere wordt met een aanstekelijke melodie en verschillende instrumenten omkleed. De band maakt gebruik van allerlei onorthodoxe instrumenten. Een xylofoon, een banjo, een houten rasp, een mondharmonica. De voorzanger, Sergej Visser, maakt echter ook dankbaar gebruik van zijn strottenhoofd. Bij een van de psalmen fluit hij lustig mee.

Teksten


De teksten van de psalmen variëren sterk. De ene psalm is een noodkreet naar God, omdat de schrijver bespot, gehoond of bijna gedood wordt. Een volgende psalm is juist een lofzang naar God, om Hem te danken voor zijn goedheid. Elke psalm wordt in volle overtuiging door de band uitgevoerd. Dat maakt het een indrukwekkend concert, waarin elke emotie van de psalmschrijvers opnieuw in beeld wordt gebracht.

Zeventig

Met het uitbrengen van ‘Gefeliciteerd’ heeft het team van Psalmen Voor Nu zeventig psalmen opnieuw berijmd. Het doel is om alle 150 psalmen onder handen te nemen, dus voorlopig zijn ze nog niet klaar. De eerste zeventig psalmen zijn in ieder geval meer dan geslaagd. Dat belooft wat voor de komende tachtig psalmen.

Fotografie: Kobus Post

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Utrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 24-03-09 - Geplaatst: 23-03-09