Christelijke Muziek en Concertagenda

Componisten lopen veel geld mis

Onderzoek CNV Kunstenbond naar Buma

Van onze redacteur Johannes Baas

09-07-08

Christelijke componisten en tekstschrijvers lopen tienduizenden euro's mis. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV Kunstenbond naar de afdracht die christelijke koren, bands en evangelische gemeenten betalen aan auteursrechtenorganisatie Buma.

Grote hoop

De Buma moet zorgen dat de artiesten het geld krijgen waar ze recht op hebben. Volgens de Kunstenbond belanden deze gelden echter ergens op een grote hoop.

Afhankelijk

Het vermoeden bestaat dat het geld in de wereld van de popmuziek terechtkomt. “Als je Marco Borsato heet, schiet iedereen meteen in de houding, maar kleine christelijke artiesten als Elly & Rikkert of Ralph van Manen krijgen gewoon hun geld niet”, zegt Kunstenbond-voorzitter Leen la Rivière tegenover het Nederlands Dagblad. “Christelijke componisten en auteurs zijn juist van auteursrechtelijke inkomsten afhankelijk.”

Verbaasd

De Buma is verbaasd over de aantijgingen. “We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat het op deze manier zo fout is gegaan”, aldus een woordvoerder tegenover hetzelfde medium. “Ik kan zo een aantal artiesten noemen die wel een uitkering krijgen.” De auteursrechtenorganisatie gaat intern uitzoeken wat er fout zit.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Jan de Jong - vr 18-07-08 20:22:20
Geachte redactie, Bij deze een reactie op het artikel ‘Christelijke componist mist Buma-geld’ ,van woensdag 9 juli 2008, in het Nederlands Dagblad. Aangezien ik zowel als componist als muziekuitgever bij Buma/Stemra ben aangesloten, heb ik dezelfde ervaringen. Veel van mijn werken worden in kerken en op concerten uitgevoerd! Een recent voorval: In oktober 2007 kreeg ik de opgave van de commentaren over 2006. Na bestudering van de opgaven bleek dat er slechts 5% uitgekeerd is over 2006, terwijl Buma/Stemra zwart op wit opgaven hadden gekregen wanneer en door wie de werken waren uitgevoerd. Een kleine moeite denk ik dan om de desbetreffende organisaties aan te schrijven. Eind oktober 2007 heb ik Buma/Stemra daarop aangesproken en hen nogmaals de hele lijst van uitvoeringen opgestuurd met het verzoek per omgaande over te gaan tot uitbetalen. Geen reactie! Begin april 2008 heb ik middels een brief om opheldering gevraagd. Veertien dagen later heb ik een brief van de afdeling commentaren ontvangen met een excuus voor de ‘vertraging’ en met de mededeling ‘wij zijn er mee bezig’. Ik zou binnen twee maanden bericht ontvangen over de vorderingen van deze commentaren. Weer geen reactie! Maandag 29 juni 2008 gebeld met de afdeling commentaren. Degene die er mee bezig is komt donderdag 3 juli weer en zal u dan bellen. Weer geen enkele reactie !!! Ik vind dat we, met zijn allen, maar eens flink aan de bel moeten gaan trekken, want mijn conclusie is: Bij Buma/Stemra zijn ze heel goed in het innen van de gelden, maar als het op uitbetalen aankomt zijn ze niet thuis. Na mijn vakantie zal ik contact opnemen met Dhr. Leen la Rivière en onze eigen achterban om deze zaken tot op de bodem uit te zoeken. Met vriendelijk groet, Jan de Jong (componist) & Intrada Muziekuitgave (uitgever) Veensluis 18 8448 GP Heerenveen. Tel. 0513-688951



 Laatst gewijzigd: 09-07-08 - Geplaatst: 09-07-08