Christelijke Muziek en Concertagenda

Downloaden muziek kan toch 'eigenlijk' niet

Verrassende uitkomsten bij onderzoek 'christelijke muziek en jongeren'

Van onze redacteur Jeanine Veen

20-06-08

Harro Hildering en Nelleke van Dijk, beide studenten aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), presenteerden afgelopen woensdag hun onderzoek over 'christelijke muziek en jongeren'. "Veel jongeren geven aan dat het downloaden van muziek 'eigenlijk' niet kan".

Verrassend

Cd's zijn duur en veel jongeren downloaden muziek. Dit was voor de christelijke platenlabel Ecovata reden voor een onderzoek. Harro (25) en Nelleke (20) hebben in opdracht van Ecovata 460 christelijke jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 25 jaar geïnterviewd tijdens concerten van onder andere Kees Kraayenoord, Gerald Troost en Marcel & Lydia Zimmer. Behalve de verwachte antwoorden leverde dit onderzoek ook interessante uitkomsten op.

Downloaden of kopen

Zo blijkt, tegen alle verwachtingen in, bijvoorbeeld 85% van de jongeren nog gewoon cd's te kopen. De belangrijkste redenen voor hen om een cd te kopen is dat het van een geweldige artiest is en omdat ze toch graag iets 'tastbaars' willen hebben. De helft van de geïnterviewde jongeren gaf aan muziek te downloaden en de voornaamste redenen hiervoor zijn dat het goedkoop is (het scheelt toch al gauw 20 euro) en makkelijk is. Maar de nasmaak blijft, want 'eigenlijk' vinden de jongeren het downloaden van muziek stelen. Ook blijkt dat jongeren eerder seculiere muziek downloaden dan muziek van christelijke artiesten, zo meldt het Nederlands Dagblad. Kees Kraayenoord is ook aanwezig tijdens de presentatie en zegt: "Seculiere artiesten wekken vaak de indruk dat ze binnen zijn. Jongeren weten vaak dat christelijke artiesten hard moeten buffelen. Het is niet terecht, maar ik kan me dan voorstellen dat ze verschil maken.''

Mag het een beetje meer zijn

Toch zijn jongeren wel bereid om cd's te kopen, maar stellen ze er ook eisen aan. Zo moet een cd het liefst een geheel zijn, net als bij een concert en moet er een opbouw en een soort spanning in zitten. De jongeren gaven aan dat herkenning en identificatie met een artiest een belangrijke is. Ook extra's als een mooi tekstboekje, getuigenissen van de artiesten, kortingen zijn een pre. Daarnaast is de prijs uiteraard ook belangrijk. Harro in het ND: "Zestien euro klinkt al heel wat goedkoper dan twintig euro.''

Online christelijke muziek kopen

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

lucy van essen - di 17-11-09 12:14:07
Cd's downloaden "mag niet". Als je enkel een lied wil hebben ben je meestal verplicht om de hele cd te kopen terwijl je eigenlijk geen interesse heb in de andere songs. Hoe denkt men hierover.


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Veenendaal. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 21-07-08 - Geplaatst: 20-06-08