Christelijke Muziek en Concertagenda

Meer subsidies voor onderhoud kerkorgels

Plasterk deelt geld uit aan orgelbouwers

Van onze redacteur Jeanine Veen

27-05-08

Dit jaar komt er extra geld beschikbaar om monumentale kerkorgels te restaureren. Veel "rijksbeschermde orgels" hebben een achterstand in het onderhoud en minister Plasterk van Cultuur verwacht volgende maand al dertig subsidieaanvragen te kunnen honoreren.

Dit geldbedrag is niet eenmalig, in 2009 wil Plasterk nog eens dertig aanvragen voor orgelrestauratie kunnen bekostigen. "Daarmee is de portefeuille van orgelbouwers de komende jaren fors gevuld", aldus Plasterk in reactie op de Kamervragen van SGP'er Van der Vlies. Veel kerkorgels verkeren in slechte conditie doordat het onderhoud aan gebouwen de afgelopen jaren voorrang heeft gehad.

Rijksbescherming

Momenteel vallen er 1500 orgels of orgelkassen onder rijksbescherming, maar van uitbreiding van dat aantal is geen sprake, zo meldt de minister. Het niet opnemen van orgels in de rijkssubsidiƫring heeft echter wel negatieve gevolgen gehad voor de instandhouding van de kerkorgels, erkent de minister. Hij belooft de regeling later dit jaar tegen het licht te houden.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 27-05-08 - Geplaatst: 27-05-08