Christelijke Muziek en Concertagenda

Ensemble Focaliber bekroont succesverhaal met cd

Zeven jonge vrouwen zingen tot eer van God

Van onze redacteur Frederike Hessing

08-04-08

Naar eigen zeggen is het de kroon op het werk: de eerste cd van het christelijke vocaal ensemble Focaliber. Deze maand komt 'Focaliber, Vocaal Kaliber' uit. Een cd waarop zeven, jonge vrouwen diverse klassieke muziekstijlen, wisselend van Gregoriaans tot moderne English Folksongs, zingen.

Na het behalen van de eerste prijs van het Noord Nederlands Koorfestival en talrijke concerten in binnen- en buitenland, brengt het christelijke ensemble Focaliber haar eerste cd uit. “Het is een kroon op de afgelopen jaren. Het is heel leuk dat wat we hebben bereikt, ook kunnen vastleggen op cd”, aldus ensemblelid Willemien Westerink.

Psalm 128

Veel van de liederen op de cd hebben een religieus karakter. “We zijn allemaal christenen die het belangrijk vinden om onze talenten in te zetten voor God. Muziek is een goed middel om dit te doen. We kunnen er alles in kwijt; verootmoediging en lofprijzing tot eer van God. We willen uitstralen dat we de christelijke muziek niet puur zingen vanwege de culturele waarde maar dat de inhoud voor ons een meerwaarde heeft”, legt Willemien uit. Het vocaal ensemble zingt ook niet-christelijke liederen. De English Folksongs zoals het zeemanslied 'Bobby Shafton' vindt het muzikaal gezelschap leuk en een uitdaging voor hun stemgeluid.

Het lied ' Beati Omnes' (Psalm 128) vindt Willemien één van de mooiste nummers van de cd. Het stuk is speciaal door organist Sietze de Vries voor Focaliber gecomponeerd, op basis van psalm 128. Het Bijbelse lied gaat over de zegen die God geeft aan mensen. “Sietze weet in dit nummer heel mooi de inhoud van psalm 128 weer te geven. Het heeft een ingewikkelde melodie met dissonanten en het is vierstemmig. Dat is best pittig voor slechts zeven mensen maar we houden van uitdagingen!"

Persoonlijke band

De productie is opgenomen onder leiding van dirigent Edwin Velvis in drie verschillende kerken. Organist Sietze de Vries begeleidde Focaliber tijdens de opnames in de Koepelkerk en de Rooms-Katholieke Kerk te Veenhuizen en de Hippolytuskerk in Middelstrum. Niet zonder reden is voor deze kerken gekozen. “De twee kerken in Veenhuizen ligt dichtbij de plek Roden waar we zijn opgegroeid. Het zijn ook geweldige kerken; de Koepelkerk heeft een net gerestaureerd orgel en de Rooms-Katholieke Kerk een goede akoestiek”, zegt Willemien. Met de kerk in Middelstrum heeft Focaliber een persoonlijke band, het vocaal ensemble geeft er jaarlijks een kerstconcert.

Focaliber

De leden van het muziekgezelschap variëren in de leeftijden van twintig tot zevenentwintig jaar. Ongeveer tien jaar geleden begonnen de jonge meisjes met zingen in het jeugdkoor Rejoice. Sinds 2003 vormen de inmiddels jonge vrouwen het vocaal ensemble Focaliber. De 'F' staat voor 'Femmes' – vrouwen – en de rest van de naam duidt op 'vocaal tot kaliber'.

Op de gloednieuwe cd staat in totaal 28 nummers. 'Focaliber, Vocaal Kaliber' verschijnt in een oplage van vijfhonderd cd's en is voor 15 euro te bestellen.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 09-04-08 - Geplaatst: 08-04-08