Christelijke Muziek en Concertagenda

Museum De Prinsenhof herdenkt opstanding

'La Resurrezione' tijdens Pasen te horen in Delfts museum

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

14-03-08

Toen de paus hoorde dat bij de première de rol van Maria Magdalena gezongen werd door een vrouw, verving hij haar door een castraat. Op Tweede Paasdag speelt barokorkest Contrasto Armonico 'La Resurrezione' opnieuw in Museum Het Prinsenhof te Delft.

Het muziekstuk van George Friedrich Händel wordt uitgevoerd door Contrasto Armonico. Het Haagse barokorkest onder leiding van Marco Vitale geeft het concert om 20.15 uur in Museum Het Prinsenhof in Delft.    

Wereldlijk

Dat 'La Resurrezione' juist tijdens Pasen uitgevoerd wordt, mag geen verwondering wekken. Händels meesterwerk gaat over de opstandig van Jezus Christus uit de doden, het belangrijkste christelijke feest in het kerkelijk jaar. Het is een vervolg op de bekende Mattheüs Passion die het lijden van Christus beschrijft. "Hoewel het een religieus onderwerp betreft, is de enscenering en muzikale stijl als die van een wereldlijke opera, met vijf solisten en groot orkest", zo schrijft het Delftse museum in een persbericht.

Castraat

Op Eerste en Tweede Paasdag 1708 ging de opstandingscantate 'La Resurrezione' –  wat in het Italiaans 'de opstandig' betekent – in première. Toen de toenmalige paus hoorde dat bij de première van 'La Resurrezione' de rol van Maria Magdalen  gezongen werd door vrouw, verving hij haar door een castraat. Aannemelijk is dat het in Museum De Prinsenhof anders aan toe zal gaan.    


 Laatst gewijzigd: 06-06-12 - Geplaatst: 14-03-08