Christelijke Muziek en Concertagenda

Plannen voor CanZion school in Nederland

Opleiding voor aanbiddingsleiders

Van onze redacteur Frederike Hessing

09-02-08

Musiceren met als doel mensen te leiden in aanbidding. Dat leer je op een CanZion aanbiddingsschool. In Nederland is er geen aanbiddingsschool, maar als het aan het CanZion Instituut ligt, duurt dat niet lang meer. Een driedaagse conferentie van 15 tot en met 17 februari op vakantiepark ‘De Betteld’ dient als opstapje naar de eerste CanZion school in Nederland.

"Ik denk dat een school voor aanbiddingsleiders een nieuw concept voor Nederland is. Ik heb gehoord dat er wel een soortgelijke school in Nederland is maar die is niet specifiek voor muzikanten zoals de CanZion aanbiddingsschool. Ik verwacht dat de bezoekers van de driedaagse conferentie positief reageren op ons idee. Ze zullen geïnteresseerd zijn in onze plannen", aldus Celeste Nova aan de andere kant van de lijn vanuit Guatemala. 

2009

Celeste Nova is directielid, lerares en bandleider bij de aanbiddingsschool CanZion in Guatemala. De 23-jarige wordt de toekomstige directeur van de Nederlandse school. Maar dat is nog even afwachten. "Naar aanleiding van de driedaagse conferentie evalueren we hoe de mensen tegenover het concept staan. Als het goed bevalt, komt er in 2009 een CanZion school in Nederland", aldus Celeste. 

Aanbidding

De 23-jarige mist een goede training voor aanbiddingsleiders in Nederland en die is volgens haar hard nodig. "Tijdens Nederlandse kerkdiensten realiseerde ik dat de aanbidding vaak slechts een optreden is. De aanbiddingsleiders leiden de mensen niet tot God. Aanbidding is je hart uiten naar God. Dat zou voor iedereen in de gemeente normaal moeten zijn. Maar tijdens Nederlandse kerkdiensten zie ik dat slechts een paar mensen zichzelf uiten. Misschien zit dat een beetje in de Nederlandse cultuur en dat is goed, ik wil niet jullie cultuur veranderen. Maar God leert ons om met elkaar te delen. Op die manier kan iemand misschien zijn eigen manier vinden om zich te uiten. Ik ken mensen die zichzelf willen uiten, maar het niet doen omdat ze bang zijn. Dat zou ik graag anders zien." Celeste vindt dat ‘de aanbidding’ in Nederland moet worden hersteld en daarin kan volgens haar een CanZion aanbiddingsschool een middel zijn.

                                                          "We willen de wereld 
                                                           veranderen door het 
                                                           Evangelie en muziek."


Nederig

Uiteindelijk worden de studenten opgeleid tot professionele muzikanten om op die manier God en de gemeente te kunnen dienen. Door die laatste zin onderscheidt CanZion zich van andere muziekscholen. "We trainen de musici om nederig te zijn. Het is niet onze bedoeling om mensen beroemd te maken, maar ze te laten getuigen van het Evangelie van God. We willen de wereld veranderen door het Evangelie en muziek. Kijk bijvoorbeeld naar de zangeres Christina Aguilera. Ze zingt erg goed. Maar zou het niet geweldig zijn als ze tijdens haar concerten evangeliseert? Wat een impact zal dat geven!"  

Foto's: Emiel Oonk.

Oprichter CanZion Instituut: In 1994 richtte de Amerikaanse pastor en muzikant Marcos Witt de eerste CanZion aanbiddingsschool op. Inmiddels zijn er al ruim dertig scholen, verspreid over Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. Met één onderwijsinstelling in Spanje. De school die vermoedelijk in Nederland komt zal naast vakantiepark ‘De Betteld’ een plek krijgen.

Website CanZion aanbiddingsschool met gegevens driedaagse conferentie

Website van Celeste Nova

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Demas Poldervaart - zo 18-05-08 15:16:00
Wow,dat zou grandioos zijn,een aanbiddingleiders school in Nederland. Ik meld me alvast aan ;-) Houd me a.u.b op de hoogte! vrgr,Demas Poldervaart



 Laatst gewijzigd: 11-02-08 - Geplaatst: 09-02-08