Christelijke Muziek en Concertagenda

Kinderkoor zingt Mattheuspassie

Versie Jan Rot niet zonder kritiek

Van onze redacteur Jonathan van der Meulen

23-01-08

Primeur: Het is voor het eerst dat zeventig kinderen en tieners uit Nederland de Mattheuspassie verzorgen. Zij doen dit op Goede Vrijdag in de Gereformeerde Kerk in Bennekom. Sinds de zomer repeteren de leerlingen van Koorschool Midden-Gelderland de versie van 'poprebel' Jan Rot, met als centrale boodschap: “Heb uw naaste lief”.

"Hemelse goedheid zit in jezelf"

Het is niet zomaar een Mattheuspassie die deze goed geschoolde 'kinderen' zingen. Het is de in 2006 uitgekomen Nederlandse versie van Jan Rot, voormalig bandlid, tekstschrijver, columnist en tv-presentator. Het is zoals Rot het zelf zegt “ontdaan van een al te devoot (vroom red.) christelijke saus”. Zijn bewerking gaat, zo zegt hij in een interview in het NRC, terug naar de historische Jezus. “Een vrijgevochten rabbi die de god der wrake vervangt door de god der liefde, en zegt: de hemelse goedheid is niet daarboven, die zit in jezelf. Heb elkaar lief. Dat is óók zalvend, maar daar kun je niet omheen. Zo is het gewoon.”

            

"Te brutaal"

Rot nam de bewerking van de Mattheuspassie op als de verfilming van een boek. Hierdoor is het verhaal soms aangepast aan Rot's eigen zienswijzen: “Je haalt dingen naar voren, je voegt dingen toe en je laat dingen weg. De twee moordenaars die als stichtelijk contrast naast Jezus worden gekruisigd, hebben me altijd tegengestaan. Ik heb ze weggelaten. Niemand verdient zo’n dood.”

De passie die 21 maart ten tonele gevoerd zal worden is niet de orginele versie. Jan Rot noemde zijn eerste versie “te brutaal” en zou mensen wegjagen of aan het lachen maken. Een tweede poging om het letterlijk te vertalen bleek ook geen succes. Wat hem deed besluiten een versie te maken waarin zoveel mogelijk mensen zich kunnen vinden. “Een Mattheus waar iedereen in mee kan. Gelovigen als Elly en Rikkert én de atheïst die Jezus altijd maar een beetje een kwezel heeft gevonden.” Rot's 'vertaling' van de Mattheuspassie is zowel door dominee's als Bachkenners met de nodige kritiek onthaald.

            

Concertinformatie

Het concert begint 11.00 uur en is omstreeks 15.00 uur afgelopen. Tussendoor kunnen de bezoekers even bijkomen en zich tegoed doen aan een lunch. Allemaal bij de prijs inbegrepen. Uitgebreid de tijd dus om te genieten van de Mattheuspassie op Goede Vrijdag, die voor de eerste keer in Nederland door een kinderkoor wordt opgevoerd. Vrouwenkleinkoor Orpheus en enkele beroepssolisten, die de rol van Evangelist (Marten Smeding), Jezus (Kees Jan de Koning) en overige rollen (Erks Jan Dekker) voor hun rekening nemen, geven het kinderkoor bijval.

Wie de opvoering van de Mattheus Passion op 21 maart wil bijwonen kan kaarten kopen (vanaf 22 euro) op de speciaal opgerichte 
website.

Gereformeerde Kerk 'De Brink', Brinkstraat 39 Bennekom.
Kerkzaal gaat open om 11.00 uur.
Deel 1: 11.45-13.00 uur.
Lunchpauze: 13.00-13.45 uur.
Deel 2 (v.a. nr. 59): 14.00-15.00 uur.

    

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 24-01-08 - Geplaatst: 23-01-08