Christelijke Muziek en Concertagenda

Van hippies naar christenen

Elly & Rikkert veertig jaar samen

Van onze redacteur Frederike Hessing

23-01-08

Onlosmakelijk aan elkaar verbonden: Elly en Rikkert. Toch was er een tijd dat het echtpaar zichzelf liever niet als zangersduo zag en waarin ze niet bekend stonden om hun christelijke muziek. Op 26 januari blikken de bekeerde hippies tijdens hun concert ‘Vrije vogels’ terug op veertig jaar samenzijn.

Het uiterlijk van het zangersduo bekend om zijn christelijke kinderliedjes, is nog een uitwendig teken van de jaren die achter hun liggen. Voordat Elly en Rikkert zongen over de liefde van Jezus, zaten ze op een matrasje te blowen met een stel vrienden.

Ontmoeting

Elly Nieman ontmoet Rikkert Zuiderveld in het midden van de jaren zestig, bij cabaretier en regisseur Jop Pannekoek thuis. Vlak daarvoor, in 1965, heeft Elly op negentienjarige leeftijd het ‘Cabaret der onbekenden’ gewonnen. Student Rikkert woont dan nog bij zijn ouders thuis in Naarden. Rikkert schrijft maatschappijkritische liedjes, die hij opvoert met zijn vrienden, waaronder cabaretier Pannekoek. Via deze man komen Elly en Rikkert met elkaar in contact. Niet lang daarna, in 1968, trouwt het stel. Veel organisatoren nodigen het echtpaar samen uit voor optredens. “Hoewel we allebei niet graag als “duo”werden gezien, had het ook z’n voordelen”, schrijven Elly en Rikkert op hun website. Het pasgetrouwde stel is dan nog geen muzikaal team. Elly had een solocarrière. Als winnares van ‘Cabaret der onbekenden’ heeft ze inmiddels haar eerste lp gemaakt, met onder meer het liedje ‘Valentijntje’. Rikkert wil eigenlijk helemaal geen muziekcarrière, hij studeert geschiedenis en prehistorie.

‘Vreemde Vogels’

Maar het verloopt anders. Rikkert raakt in de ban van muziek. Het is producer Tony Vos van Phonogram (Phillips), die het koppel na hun trouwen, overhaalt om samen een lp te maken. Vanaf dat moment is er het duo ‘Elly & Rikkert’. Hun eerste lied ‘Vreemde Vogels’ gaat niet over het christelijke geloof, maar over het afzetten tegen de gevestigde orde. In het nummer klinkt het gevoel door van “anders zijn dan de rest”. ‘Vreemde Vogels’ past helemaal bij de tijdgeest van de jaren zestig, waarin het gezag heeft afgedaan. Zoals Elly en Rikkert het zelf op hun website omschrijven: “Het begin van het hippie-tijdperk, met een groot verlangen naar vrijheid en vrede.” Op zoek naar deze vrijheid en een ‘pure’ manier van leven verhuist het hippiestel naar het platteland. Naar het Gelderse Zaltbommel. Daar krijgen ze hun eerste kind en maken ze onder meer het beroemde kinderlied ‘De kauwgomballenbom’ en de plaat het ‘Oinkbeest’. Het is een periode van macrobiotisch eten – voornamelijk granen eten zoals rijst, daarnaast voedsel als groenten, peulvruchten en zaden – tweedehands kleding en veel blowen. Elly en Rikkert vinden hierin geen voldoening.

Onderbroek

Elly met gitaarOp zoek naar de zin van het leven, verhuist het stel opnieuw. Dit keer naar Drenthe. Daar wordt hun huis een commune, waar vrienden langskomen en blijven hangen. De huisbewoners delen alles met elkaar. Zelfs de onderbroeken. “Je had geen eigen onderbroek, dat vond ik in het begin wel moeilijk hoor. Dat je maar moest zoeken of er nog een schone tussen zat”, aldus Elly Zuiderveld in het tv-programma Andere Tijden.

In de jaren zeventig spatten de hippie-idealen uit elkaar



Ondertussen verschijnt de ene plaat na de ander plaat van het duo. Hoewel ze dan nog in hun lied ‘Er is geen weg naar vrede’ duidelijk stellen: “’t Is niet in de Bijbel, niet in de Koran, ook niet in de i ching, niet in een kruisje…liefde is alleen in jou, liefde is in jou.” Klinkt in hun teksten wel christelijke symboliek door. Zoals ook in het lied ‘Sta op en wandel’ waarin het stel een afgeleide Bijbeltekst zingt: “Sta nu op, neem je bed op en wandel… en volg mij.” Eveneens in ‘Ik ben op reis’ blijkt dat het stel wel de gedachte heeft dat er iets is tussen hemel en aarde: “Ik ben een paard dat zonder teugels rijdt, maar er is iemand die me leidt. En hij zegt: kom.”

Niet lang nadat hun tweede zoon wordt geboren, spatten in de jaren zeventig de hippie-idealen uit elkaar. Daarop neemt het gezin Zuiderveld een radicaal besluit. Met niet meer dan hun kinderen, voor ieder een schone onderbroek, een pan en een paar lepels vertrekken ze in een Mercedes busje. Maar na een paar weken komen ze terug, want ook op reis vinden ze niet wat ze zoeken. “Teruggekeerd van ons zigeunerbestaan stond er – als door een wonder – een volledig ingericht huis voor ons te huur op een mooi plekje, wat ons sterkte in het besef dat er Iemand om ons gaf”, schrijven Elly en Rikkert op hun website.

Jezus

Die Iemand blijkt voor het echtpaar Jezus te zijn. Via gesprekken met vrienden en het lezen in de Bijbel komen de twee tot geloof. Veel fans laten hen daarop in de steek, deuren worden voor hen gesloten. Zijn ze eerst geziene gasten bij de AVRO, de NCRV en de NOS, na hun bekering is daar voor hen geen ruimte meer. Ondertussen is de ontzuiling in volle gang en staat de EO nog in de kinderschoenen. 

De pasopgerichte Evangelische Omroep wordt het nieuwe podium van Elly en Rikkert. In die tijd maken ze onder meer het lied ‘Het Bruiloftsmaal’. Waarin ze openlijk zingen over hun liefde voor Jezus. Dat zijn de Elly en Rikkert zoals ze nu nog bekend staan. Opmerkelijk is dat het duo nu ook weer ieder afzonderlijk een solocarrière heeft. Vorig jaar maart heeft Rikkert een eigen cd uitgebracht en Elly zingt liedjes in het tv-programma ‘de Wiebelwagen’. Toch blijven de twee ook optreden als duo. Inmiddels zingen ze al veertig jaar samen en hun (kinder)liedjes doen het nog steeds goed. Zowel de nummers van hun hippietijd als die van na hun bekering. Met één belangrijk verschil: ze hebben nu wel de zin van het leven gevonden.     

       

De Kauwgomballenboom

Elly en Rikkert maken dit beroemde kinderlied kort nadat ze hun eerste kind hebben gekregen. Ze wonen dan nog in het Gelderse Zaltbommel.

Eerste foto: Wilma van der Vinne. Overige foto's: http://www.aanvullingspagina.nl/

Officiële website van Elly & Rikkert

Website van Rikkert Zuiderveld

Elly en de ‘Wiebelwagen’

Concertgegevens Elly & Rikkert

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Andreas Verhagene - vr 03-06-11 22:30:46
Wat een voorrecht dat iemand als Rikkert de muziek is blijven brengen onder de mensen. Dat zij niet gestopt zijn met hun talent en het niet in de grond hebben gestopt, maar dat zij, Elly en Rikkert het onder de mensen blijven brengen en dat wij er van mogen genieten, zowel ik, mijn vrouw en kinderen vinden het zo mooi, zo bijzonder en zo goed en oprecht overkomen. De kinderliederen zijn leuk en vrolijk en dat is wat kinderen nodig hebben, maar ook de positiviteit in de teksten zijn belangrijk, kinderen moeten leren op wie zij kunnen vertrouwen, zij kunnen vertrouwen op de Heer in alles. Ik ben blij dat mijn kinderen op mogen groeien met deze muziek en wij mee mogen genieten. Ook de liedjes geschreven voor Ruth Anders zijn zo mooi en intens en bijzonder. Het raakt me zo diep van binnen. Mooi hoor, fijne mensen, met een fijn doel, mensen bereiken en helpen en troosten op een mooie manier. Wat kunnen wij daar veel van leren.


Mark Verschuring - vr 03-06-11 22:20:59
Ik vind het prachtige mensen en mooie artikelen over hen. Ik heb veel mooie verhalen over ze gehoord. Elly helpt veel mensen die problemen hebben en het is geweldig als je merkt hoeveel baat ze daar ook bij hebben, iemand die hen begrijpt, die heeft meegemaakt wat zij hebben meegemaakt en die ze brengt bij Iemand die hen kan helpen en troosten en nabij zijn. Een mooi koppel die klaarstaat voor de medemens.


Bernadette - wo 01-06-11 16:39:50
Ik heb veel cassettebandjes van hun gehoord in vroegere jaren, veel liedjes afgeluisterd en meegezongen zo hard als ik maar kon. Ik vond het altijd geweldig, vooral die liedjes zoals Heer ik ben vijf en ik houd van U, mooi toch hoe kinderlijk het kan zijn en hoe bijzonder ook wanneer je kleine kinderen het hoort zingen. Het is fantastisch dat Elly en Rikkert op een eenvoudige wijze mensen bereiken met Gods woord en hoe zij kinderen in beweging weten te krijgen met hun vrolijke muziek. De wiebelwagen is zeker voor kinderen een prima afwisseling op de televisieprogramma's die ze tegenwoordig voorgeschoteld krijgen. Dop en Kurk leuk gebracht en mijn kinderen genoten er zo van. De verhalen en de liedjes, de combinatie is prima. Een optreden van Elly en Rikkert wil ik toch nog een keer met mijn kinderen meemaken, samen genieten en zien hoe deze liefdevolle mensen laten zien wat Jezus in het leven kan doen. Elly en Rikkert doorgaan, wij zijn blij met jullie.


Carola - wo 01-06-11 16:34:54
Mooi om te lezen dat Elly en Rikkert vanuit een heel andere leefwereld zijn getrokken naar het leven met God. Ik geniet van de manier waarop het hier neergezet is, prachtig. Mooie mensen, kinderen van de Vader met een groot getuigenis en dat mag gehoord en gezien worden. Mijn complimenten.


Ilse - di 31-05-11 20:03:13
Ik vind de wiebelwagen heel leuk en ik vind dat dop en kurk hele grappige dingen doen. Elly zingt heel mooi en ik hoor van die mooie kinderliedjes van Elly en Rikkert en ze vertelt ook hele mooie verhalen. Ik vind het leuk om hier te kijken en wil ze graag een keer in het echt zien. Ik ben Ilse ik ben 9 jaar.


Mevrouw van Dijk - di 31-05-11 19:59:30
Ik ben zo blij dat ik Elly heb mogen zien als een lieve en behulpzame vrouw. Ze is er voor mensen en dat zie je tegenwoordig maar zo weinig. Als ik mijzelf eens goed uit mag drukken dan kan ik iedereen vertellen dat ze haar tijd goed besteed. Ze besteed haar tijd voor de Heer, wat kunnen wij als mens daar nog veel van leren. Het helpen van de medemens, omzien naar een naaste, dat is wat Gods woord ons leert, dat is ook wat Elly doet, samen met haar Rikkert. Ik ben er trots op dat ik deze mensen mag kennen, dat ik hun liederen kan luisteren en mee mag zingen en genieten van de liefde en oprechtheid die zij uitstralen. Ga allemaal eens kijken en leer ze kennen zoals zij zijn in al hun eenvoud.


anastasia - wo 26-01-11 02:14:37
elly geeft zich onterecht uit als een verborgen hulpverleenster, ze kan zich beter bj haar zang talent houden! ze had zelfs haar gestoorde pleegdochter ; ruth anders die helaas een zwaar o.a. dis patieennt, is op mij af gestuurd! ze zit niet alleen op fcebook, maar ook tot mijn verbazing , my space, hyves, prive-hyves, waar ik oook een blauwe maanda was uitgenodigd, elly het is een feit, je spoort zelf niet! o velen vrouwen wijs te maken dat ze aan dis, zouden lijden! je lijdt er waaarschijnlijk zelf aan,!


anastasia - wo 26-01-11 02:14:23
elly geeft zich onterecht uit als een verborgen hulpverleenster, ze kan zich beter bj haar zang talent houden! ze had zelfs haar gestoorde pleegdochter ; ruth anders die helaas een zwaar o.a. dis patieennt, is op mij af gestuurd! ze zit niet alleen op fcebook, maar ook tot mijn verbazing , my space, hyves, prive-hyves, waar ik oook een blauwe maanda was uitgenodigd, elly het is een feit, je spoort zelf niet! o velen vrouwen wijs te maken dat ze aan dis, zouden lijden! je lijdt er waaarschijnlijk zelf aan,!


anastasia - wo 26-01-11 02:13:58
elly geeft zich onterecht uit als een verborgen hulpverleenster, ze kan zich beter bj haar zang talent houden! ze had zelfs haar gestoorde pleegdochter ; ruth anders die helaas een zwaar o.a. dis patieennt, is op mij af gestuurd! ze zit niet alleen op fcebook, maar ook tot mijn verbazing , my space, hyves, prive-hyves, waar ik oook een blauwe maanda was uitgenodigd, elly het is een feit, je spoort zelf niet! o velen vrouwen wijs te maken dat ze aan dis, zouden lijden! je lijdt er waaarschijnlijk zelf aan,!


anastasia - wo 26-01-11 02:13:14
elly geeft zich onterecht uit als een verborgen hulpverleenster, ze kan zich beter bj haar zang talent houden! ze had zelfs haar gestoorde pleegdochter ; ruth anders die helaas een zwaar o.a. dis patieennt, is op mij af gestuurd! ze zit niet alleen op fcebook, maar ook tot mijn verbazing , my space, hyves, prive-hyves, waar ik oook een blauwe maanda was uitgenodigd, elly het is een feit, je spoort zelf niet! o velen vrouwen wijs te maken dat ze aan dis, zouden lijden! je lijdt er waaarschijnlijk zelf aan,!


anastasia - wo 26-01-11 02:11:56
elly geeft zich onterecht uit als een verborgen hulpverleenster, ze kan zich beter bj haar zang talent houden! ze had zelfs haar gestoorde pleegdochter ; ruth anders die helaas een zwaar o.a. dis patieennt, is op mij af gestuurd! ze zit niet alleen op fcebook, maar ook tot mijn verbazing , my space, hyves, prive-hyves, waar ik oook een blauwe maanda was uitgenodigd, elly het is een feit, je spoort zelf niet! o velen vrouwen wijs te maken dat ze aan dis, zouden lijden! je lijdt er waaarschijnlijk zelf aan,!



 Laatst gewijzigd: 23-01-08 - Geplaatst: 12-01-08