Christelijke Muziek en Concertagenda

Nakend tekort PKN-kerkmusici

Bas Plaisier betreurt ontwikkeling

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

05-12-07

Het aantal kerkmusici in de PKN dreigt komende tien jaar met zo'n twintig procent te dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Kaski dat dinsdag werd overhandigd aan scriba Bas Plaisier.

In opdracht van de Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek en Kunstfactor deed Kaski onderzoek naar het aantal kerkmusici in kerk. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal kerkmusici, het merendeel organisten, de komende tien jaar met ongeveer twintig procent daalt. Het rapport baart scriba Bas Plaisier zorgen. "Een christen die niet zingt en musiceert, een eredienst zonder muziek, daar kan ik me weinig bij voorstellen. De kerkmuziek en iedereen die daar bij betrokken zijn, is iets om trots op te zijn. Dit vergt echter ook om er zuinig op te zijn en in nuchterheid en met visie naar de toekomst te kijken."

Ongerust

Een tweetal problemen maken Plaisier ongerust. In PKN-gemeentes wordt te weinig met visie en beleid nagedacht over de betekenis van kerkmuziek voor de eredienst, zo blijkt uit het rapport. De scriba verwacht dat dat probleem nog nijpender wordt bij de invoering van het nieuwe liedboek. "Als we in 2012 met het nieuwe liedboek van start gaan, is de rol van de kerkmusici onontbeerlijk voor een geslaagde ontvangst van het nieuwe liedboek." Een tweede belangrijk probleem uit het rapport is volgens de scriba het te lage niveau van de kerkmusici. "Het zal duidelijk zijn dat we als kerk en gemeenten een minimum aantal professioneel opgeleide kerkmusici nodig hebben om een bepaald kwaliteitsniveau van de kerkmuziek te kunnen handhaven."

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 06-06-12 - Geplaatst: 05-12-07