Christelijke Muziek en Concertagenda

Nieuwe dubbel-cd Feike Asma heeft bijzonder tintje

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

18-09-07

Fans van organist Feike Asma kunnen hun hart weer ophalen. Zaterdag presenteert de Feike Asma Stichting een nieuwe dubbel-cd van de grootmeester in de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis. Vanaf dat moment zal deze cd ook te koop zijn.

De cd bevat opnames van orgelwerken die Asma tussen 1965 en 1979 opnam in dezelfde kerk. De klanken die hun weg zullen vinden naar het oor van de welwillende luisteraar zijn voornamelijk afkomstig van werken van organisten als Max Reger, Paul Chr. van Westering en John Stanley. De opnieuw uitgebrachte opnamen geven een goed beeld van de verschillende kwaliteiten van deze toonkunstenaar, aldus de Feike Asma Stichting.

Hommage

Het concert in de Zuid-Hollandse stad heeft eveneens een bijzonder tintje. Jaap Kroonenburg, de opvolger van Asma als vaste bespeler van het Garrels-orgel in de Groote of Nieuwe Kerk, bespeelt het orgel. En niet zonder reden: het is een hommage aan zijn leermeester. Bijzonder aan het concert is dat dezelfde werken gespeeld worden die Feike Asma op deze plek speelde tijdens zijn 40-jarig jubileum als organist op 27 mei 1967.

Doel

Ook de cd zelf dient een bijzonder doel, zo blijkt. “Het bestuur van de Feike Asma Stichting hoopt dat deze productie ook ingang zal vinden bij jonge orgelliefhebbers en musici die nooit concerten van Asma hebben bijgewoond en op deze manier kennis kunnen maken met zijn inspirerende en expressieve manier van orgelspelen”, zo deelt de stichting mee op haar website.


 Laatst gewijzigd: 18-09-07 - Geplaatst: 18-09-07