Christelijke Muziek en Concertagenda

Canto di Lode viert tienjarig bestaan

Reformatorisch koor geeft concert

Van onze redacteur Frederike Hessing

30-08-07

De Reformatorische Oratoriumvereniging Canto di Lode bestaat tien jaar. Het koor viert het jubileum met twee concerten. Na een eerder uitverkocht concert wacht een tweede uitvoering op zaterdag 29 september in de Grote Kerk te Maassluis. Bezoekers van het concert zullen merken dat het koor uit Rotterdam niet zomaar een 'huis-tuin-en keukenkoor' is. Oratoriumverenigingen staan bekend om hun hoge muzikale niveau.

Door de jaren heen is het gemengde koor gegroeid van 25 of 30 mensen naar 75 leden. ,,We hebben nu een beperking gesteld op het aantal leden. Maximaal 80 mensen mogen lid zijn. Dit doen we om de balans tussen de mannenstemmen en vrouwenstemmen goed te houden. Het is niet mooi als we bijvoorbeeld te veel sopranen hebben", aldus de tweede voorzitter van Canto di Lode, Dick Buitelaar. De Reformatorische Oratoriumvereniging zingt vierstemmig: sopraan, alt, tenor en bas. "Als er te veel aanmeldingen zijn bij een bepaalde stem, hanteren we een wachtlijst. Zo hebben we een wachtlijst op sopranen, maar zijn we nog op zoek naar tenoren. Dat probleem hebben de meeste koren", zegt Dick Buitelaar.

Canto di Lode

Canto di Lode staat onder leiding van dirigent Rinus Verhage. Per jaar verschilt hun repertoire, maar het bestaat altijd uit klassieke muziek waarbij de Bijbel het uitgangspunt is. In hun muziekkeuze blijkt hun Reformatorische achtergrond. Klassieke werken die te veel het gedachtegoed van de Rooms-Katholieke Kerk weergeven, zingt het koor niet. Bijvoorbeeld 'Ave Maria'. Vaak wordt het koor begeleid door professionele orkesten en solisten zoals het orkest RBO Sinfonia. Het koor repeteert wekelijks in Rotterdam, de leden komen overal vandaan: Capelle aan den IJssel, Sliedrecht, Dordrecht en Katwijk. Meestal geeft Canto di Lode twee keer per jaar een concert, zo staat op hun website. Dat de Oratoriumvereniging het tienjarige bestaan met twee concerten viert is daarom wel bijzonder te noemen.

'Ein Deutches Requim'

Het eerste concert met het beroemde werk de 'Messiah' van G.F. Händel had ongeveer 750 bezoekers. De tweede voorzitter van het gemengde koor, Dick Buitelaar, hoopt dat het bij het concert in september ook zo zal zijn. "We verwachten tussen de 500 en 600 mensen, omdat het stuk minder bekend is." Met 'het stuk' bedoelt Dick Buitelaar 'Ein Deutches Requim' van Johannes Brahms. Het muziekstuk is gecomponeerd op bijbelteksten uit het Oude en het Nieuwe testament, aan de hand van de bijbelvertaling van Luther. De teksten gaan vooral over menselijk leed en vergankelijkheid. Het muziekstuk stelt daar kernwoorden als hoop, eeuwig leven en bovenal troost tegenover. Het lied gaat over Gods nabijheid ten tijde van menselijk lijden. 'Ein Deutches Requim' is één van de mooiste werken van Brahms. Op 29 september zal het klinken uit de kelen van de leden van Canto di Lode.


Foto: bron Canto di Lode


 Laatst gewijzigd: 30-08-07 - Geplaatst: 30-08-07