Christelijke Muziek en Concertagenda

Kamerlid pleit voor regeling auteursrecht koren

Van Vroonhoven: Musicopy heeft geen vrijbrief

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

13-07-07

Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven pleitte deze week voor een bijzondere regeling van auteursrecht voor amateurgezelschappen. Daaronder vallen ook christelijke koren en orkesten.

Hirsch Balin

Afgelopen week sprak de Tweede Kamer op initiatief van de CDA-fractie met Minister Hirsch Balin van Justitie over de incassoactiviteiten van de Stichting Musicopy richting amateur-gezelschappen, zoals koren en orkesten. Die startte onlangs een actie om amateurgezelschappen evenveel te laten betalen als professionele musici. De stichting dreigde de orkesten en koren een hoge boete of zelfs inval.

Nicolien van Vroonhoven vindt dat ook amateurorkesten zich aan de wet dienen te houden maar zei dat dit niet betekent dat Musicopy een vrijbrief heeft om buitenproportioneel op te treden. “Dat, terwijl ze niet eens het recht hebben om onaangekondigd binnen te treden of schadevergoedingen te eisen in naam van schrijfers en componisten.”

Krediet

Het CDA-kamerlid zei woensdag dat de politiek nu aan de rem moet trekken. “Dit is wat het CDA betreft niet de manier waarop we met onze amateurgezelschappen om zouden moeten gaan en bovendien verliest Musicopy al z'n krediet in het veld.” Het CDA vindt dat koren en orkesten niet door financiële belemmeringen mogen worden bedreigd in hun bestaansrecht.


 Laatst gewijzigd: 11-07-07 - Geplaatst: 11-07-07