Christelijke Muziek en Concertagenda

Pieter Jan Leusink lijkt op J.S. Bach

Maartje van Weegen en vele anderen fan van de Elburger

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

01-06-07

Ex-NOS-presentator Maartje van Weegen heeft grote bewondering voor hem. De enige is ze niet, getuige de grote reeks concerten die Pieter Jan Leusink jaarlijks aan een groot publiek geeft. De Elburger heeft dan ook een grote staat van dienst. Deel 5 van de serie De biografie van...

Zoek bij zoekmachine Google op Pieter Jan Leusink en je krijgt maar liefst 16.000 hits. Het geeft de bekendheid van aan van de dirigent die eigenlijk tuinder wilde worden. Jaarlijks beleeft de Elburger vooral tijdens Kerst hoogtijdagen. Kerken, theaters en concertzalen strómen vol als Leusink met een van zijn koren een optreden geeft.

Tuinder

Op het paspoort van Leusink staat de geboortedatum 5 april 1958, als geboorteplaats staat Elburg genoteerd. Zijn jeugd brengt hij eveneens door in de Gelderse stad. Het zag er niet naar uit dat hij de muziekwereld in zou gaan. “Tot mijn zestiende wilde ik tuinder worden. Een eigen tuindersbedrijf dat leek me wel wat”, vertelt hij eens tegen de Twentse krant Tubantia. Het wordt toch de muziek. Zijn liefde voor het orgel, opgedaan in de Christelijk Gereformeerde Kerk in zijn woonplaats, geeft uiteindelijk de doorslag om aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle te gaan studeren. Al op 6-jarige leeftijd raakt hij de orgeltoetsen aan. De keuze om orgelmuziek was dan ook een logische. Organist werd hij echter niet. Tenminste, voor drie jaar. In die periode speelde hij de sterren van de hemel, maar hij vindt dat hij te weinig publiek op zijn concerten krijgt. Daarom stopt de Elburger ermee. Langzaam maar zeker gaat zijn interesse uit naar het dirigeren. Het resultaat: hij studeert af als Uitvoerend Musicus.

Bach

Vandaag de dag is Leusink dirigent van onder meer het Holland Boys Choir, het Urker Mannen Ensemble, het Rijssens Mannenkoor en The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Van grote invloed zijn de masterclass van de Britse dirigent Sir David Willcock's geweest. De affiniteit met de Engelse koortraditie leidt ertoe dat Leusink in april 1984 het inmiddels beroemde Holland Boys Choir opricht. Bijna een kwart eeuw later staat hij als kenner van de jongensstem in de boeken. Het is net als zijn onafscheidelijke sigaar één van zijn handelsmerken.
Een ander handelsmerk wat niet onvermeld mag blijven, is zijn grote Bach-project. In het Bach Herdenkingsjaar 2000 neemt hij alle 200 cantates van de componist op. 60 cd's in totaal. Wereldwijd worden er maar liefst vijf miljoen cd's verkocht. Door zijn Bach-specialisatie breekt hij ook internationaal door.

Vanwege zijn prestaties wordt hij in 2004 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Beroemdheid is dan al lange tijd zijn deel. Die bekend heeft gevolgen. Zijn uiterlijk roept vergelijkingen met Bach op. In maart 2005 duikt in het dagblad Trouw een vergelijking met de beroemde componist op. “Hij heeft een stereotiep muzikantenuiterlijk: ronde buik, grijze manen op een kalend hoofd en korte armen die driftig kunnen zwaaien. Hij heeft zelfs wel wat van Bach, met zijn zware wallen”, zo schrijft de krant.

Muziek van Pieter Jan Leusink

Website Pieter Jan Leusink

Interview met het Reformatorisch Dagblad

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Arjan - vr 20-06-08 15:42:03
Even een reacti op het onderstaande, Ik zing al 15 jaar bij het hbc, en in die 15 jaar zijn er misschien 5 concerten op zondag gewees. en er zijn nog nooit opnames op zondag gemaakt. als Pieter Jan concerten doet op zondag dan doet hij dat met zijn profecionele koor (Bach Choir). En ik vraag me echt af hoe meet je het refo gehalte van iemand en in hoeverre is dat nu echt belangrijk. volgens mij zijn dat namelijk uiterlijke zaken en wij weten allemaal dat de Here het hart aanziet gr arjan


Margaretha - wo 06-02-08 17:42:29
Reactie op Victoria Wat betreft de concerten en de DVD en CD opname's, hier is al meerdere keren over geschreven, maar kennelijk geeft de doorsnee refo hier niet om, het gaat hen om de muziek en hoe en wanneer die tot stand komt maakt hen niets uit! Ook het RD werkt hier volop aan mee, men publiceert hierover, beide partijen zijn hier toch bij gebaat??? We spreken nog maar niet over het publiek wat deelneemt aan de koren!!! Dus: refo's zijn toch eigenlijk niet zo refo!!!!!!


Margaretha - wo 06-02-08 17:38:54
Zowel voor het RD als voor PJL.


Henk ter Velde - di 25-09-07 15:23:01
Is er wat mis met het verkondigen van Het Woord op zondag dan? Iedereen heeft hier zijn eigen beleving bij. Niemand is in positie om hier over te oordelen. (meningen zijn geen oordelen, en u veroordeelt duidelijk) En tot heden zijn er nog nooit cd/dvd opnamens gemaakt op een zondag, als u kritiek wilt leveren, vraag ik u eerst zich even te verdiepen in de daadwerkelijke feiten ipv zomaar wat te roepen


victoria - di 25-09-07 08:33:02
jammer dat er zoveel aandacht wordt besteed binnen reformatorische kring. Is men dan niet op de hoogte dat het HBC en het UMC concerten geven op zondag ja dat men zelfs dvd en cd opnamen doet op zondag? Of kan dit dan allemaal binnen de refo cultuur! misschien kunt u hier eens over nadenken!



 Laatst gewijzigd: 31-05-07 - Geplaatst: 30-05-07