Christelijke Muziek en Concertagenda

De kick van xylofoon spelen

Van onze redacteur Frederike Hessing

11-05-07

Het muziekstuk van Bach ‘Toccata en vugeu in D mineur’, is volgens Mark Huizing uit Assen een prachtig nummer om op zijn xylofoon te spelen. “Dat nummer is van begin tot eind snel. Het geeft een kick als je dat op een podium zo snel achter elkaar kunt spelen.” Deel 2 van de serie Eigen geluid.

Al dertien jaar speelt Mark Huizing xylofoon bij de christelijke muziekvereniging Oranje uit Assen. “Ik kom uit een hele, muzikale familie. Instrumenten bespelen is mij met de paplepel ingegoten.” Ook speelt hij nog tal van andere instrumenten bij deze verenging namelijk: pauken, klokkenspel, grote trom en vibrafoon.

Afwisseling

De allround slagwerker heeft geen voorkeur voor een bepaald instrument. “Het voordeel van onze verenging is dat we afwisselen. Soms speel ik xylofoon en ik sta ook wel eens met een triangel in de handen. De afwisseling maakt het leuk.” Hij valt ook wel eens in bij andere muziekverenigingen. Bij sommige verenigingen heeft elke muzikant een vast instrument, dat vindt Huizing minder mooi. De muzikant mist er de afwisseling.
Die afwisseling is wat de muzikant waardeert bij een xylofoon. “Het ene moment speel je mee met de trompetten en bugels en een ander moment doe je de grondtoon mee met de baritons en de bassen. Met een xylofoon kun je heel veel melodieën in een muziekstuk ondersteunen. Dat zorgt voor veel variatie.”

De allround slagwerker treedt met de christelijke muziekvereniging op in kerkdiensten en concoursen. Ook geven ze elk jaar een concert voor de donateursgroep. “Beide concerten hebben wat. Namelijk gezelligheid, met beide optredens ga je op pad met de vereniging. Alleen het repertoire is anders.” Bij een donateursconcert speelt de vereniging vooral swingende jazz, in kerkdiensten klassieke muziek.

Allround

De allround slagwerker begon met de snare drum – kleine trom – toen hij zes jaar was. “Het eerste waar je mee begint is de noten en technieken leren. Dat doe je op de snare drum.” Hier heeft Huizing twee jaar over gedaan. “Je leert niet zomaar in één avond de noten en technieken. Als ik jou twee stokken in de handen geef, hou je ze vast als een lepel. Dat is niet goed. Je moet de stokken op een bepaalde manier vasthouden, daar zijn technieken voor.”

"Ik heb nooit echt moeten kiezen voor een instrument. De lessen achter een snare drum gaan gewoon door, daarnaast krijg je les in bijvoorbeeld pauken. Het is allround, je kiest niet voor één bepaald instrument.” Acht jaar had hij elke week een half uur les. “De ene week kreeg je les in xylofoon, de andere week in pauken.” Sinds kort krijgt de muzikant privéles van dezelfde docent. “Op deze manier kan ik alles makkelijker bijhouden."

Huizing is niet alleen als muzikant actief bij de muziekvereniging Oranje, hij is ook bestuurslid Jeugdzaken bij de vereniging. Zijn taak is vooral nieuwe leden werven. “Ik wil de vereniging steunen als bestuurslid en muzikant. Zolang ze nog slagwerkers nodig hebben, blijf ik lekker zitten.”


 Laatst gewijzigd: 11-05-07 - Geplaatst: 09-05-07