Christelijke Muziek en Concertagenda

Huub Oosterhuis komt met Lied van de Woorden

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

09-05-07

Dichter-theoloog Huub Oosterhuis was al eerder auteur van het Liede van de Aarde en het Lied van de Eeuw. Het derde leerdicht het Lied van de Woorden van de bekende dominee beleeft zaterdag 12 mei zijn debuut in Amsterdam.

Het Lied van de Woorden is een zogenoemd leerdicht of muzikaal leerspel. Dat muziek is niet zo statisch als een oratorium, maar minder bewegelijk als een musical, zo verklaart VU Podium, die de Nederlandse première van het stuk organiseert. De eerste uitvoering van het lied in Nederland vindt plaats in de Dominicuskerk te Amsterdam. In 2004 beleefde het Lied van de Woorden haar debuut al in Duitsland. Projectkoor TLMplus voert het stuk drie keer uit, zaterdag is dat voor de eerste keer. De tekst is van Huub Oosterhuis – bij de afgelopen verkiezingen lijstduwer van de Socialistische Partij. Componist Tom Löwenthal zette de tekst van de Amsterdamse theoloog op muziek.

Thora

Het Lied van de Woorden gaat over de terugkeer van Vrouw Thora op aarde. Toen God tijdens de schepping orde in de chaos had geschapen, stuurde hij naar de aarde met de Tien Woorden. Daarvoor had zij aan de voeten van God gespeeld. Met haar komst naar de aarde is de wereldbevolking vreselijk blij met haar komst. De engelen echter staan daar een stuk kritischer tegenover. Na 2000 jaar weet Thora, inmiddels volwassen, niet meer wat haar roeping is. Ze moet vechten tegen de Moederkerk. Die komt echter tot inkeer. De aardebewoners ontdekken zo opnieuw hun bron.

KEMA-keur

Huub Oosterhuis (foto: SP) componeerde eerder al het Liede van de Aarde en het Lied van de Eeuw. De eerste werd in 1989 in Nederland uitgevoerd, later volgden ook België en Duitsland. Tien jaar later werd het Lied van de Eeuw uitgevoerd. Het Lied van de Woorden is het derde deel in die serie. Het VU Podium, een organisatie die debat tussen wetenschap en levensbeschouwing stimuleert, zegt dat het lied de kerkmuren overstijgt. “Het Lied van de Woorden is te ruim voor kerkmuren, geen godgeleerd vertoog en draagt geen kerkelijk KEMA-keur.”


 Laatst gewijzigd: 08-05-07 - Geplaatst: 08-05-07