Christelijke Muziek en Concertagenda

Jean-Pierre Steijvers promoot kathedraal Roermond

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

07-05-07

Organist Jean-Pierre Steijvers gaat de komende jaren de kathedraal van Roermond promoten als centrum voor kerkmuziek. Tijdens ontmoetingen met internationale musici zal hij het orgel van de Limburgse kerk voor het voetlicht brengen.

Steijvers werd in 2006 vaste organist van de Limburgse kathedraal, al speelde hij er al sinds 2004. De organist gaat de kerk promoten tijdens zijn concertreizen naar Estland, Italië, Duitsland, Rusland en Amerika. “Dit is eigenlijk een soort ambassadeursfunctie. Het is mijn taak om de bisschopskerk op muzikaal gebied naar buiten toe te promoten.”

Uitwisseling

Al eerder deed Steijvers promotiewerk voor de Caroluskapel in de Noord-Limburgse stad. “Deze zomer zijn er op het fraaie orgel van de Caroluskapel concerten door een aantal gerenommeerde internationale organisten.” Dat wil hij in de nabije toekomst ook graag zien in de kathedraal van Roermond. “Bijvoorbeeld uitgebreid met een uitwisseling tussen verschillende bisschopssteden, compleet met bisschop, organist en koor. Ik was laatst in Moskou, waar zo’n uitwisseling in de katholieke kathedraal plaatsvond. Dat maakt zo’n bisschopskerk dan tot een waar centrum van ontmoeting tussen gelovigen uit verschillende culturen.”

Dubbelfunctie

Een kerkorgel heeft een dubbelfunctie voor de internationaal vermaarde organist. Aan de ene kant is het orgel voor Seijvers een liturgisch instrument. Toch wil hij het orgel ook in een ander daglicht plaatsen, buiten de liturgische context. “Daarbij valt te denken aan combinaties met jazz- en popmuziek of dans en improvisatie op gedichten. Deze dubbelfunctie van het orgel, past perfect in een kathedraal. In het buitenland kom ik vaker in kathedralen die liturgische centra van een bisdom zijn en tegelijkertijd een centrum voor kerkmuziek in de meest brede zin van het woord. En ik zie daar dat het kan, zonder afbreuk te doen aan de waardigheid van het kerkgebouw.”


 Laatst gewijzigd: 07-05-07 - Geplaatst: 03-05-07