Christelijke Muziek en Concertagenda

Orgelfestival Hasselt brengt orgels onder aandacht

Internationaal vermaarde organisten te beluisteren voor lage entreeprijs

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

16-04-07

In het Belgische Hasselt kunnen orgelliefhebbers tijdens het Internationaal Orgelfestival Hasselt, van 6 augustus tot en met 26 augustus, genieten van een reeks zomeravondconcerten. Doel is het orgel promoten bij een groot publiek. “De eerste keer komt men 'kijken', de tweede keer wordt dat al 'luisteren'.”

Orgelkring Limburg en Belgische stad Hasselt organiseren wederom het Internationaal Orgelfestival Hasselt. Het is de vijfde editie van het muziekevenement dat in 2003 voor het eerst gehouden werd. “Onze bedoeling is om het orgel wat meer onder de aandacht van het algemene publiek te brengen. Het komt ons immers voor dat heel veel mensen, ook minder getrainde muziekliefhebbers, kunnen genieten van orgelmuziek. Maar wel op voorwaarde dat ze eerst over de drempel van de kerk raken”, zegt orgelsolist Johan Hermans van de orgelkring uit Hasselt.

Entree

Om die reden wordt de entreeprijs van het evenement bewust laag gehouden. Voor vijf euro luistert de bezoeker naar orgelvirtuozen van grote naam. “Door het creëren van een betekenisvolle reeks avondconcerten op zomeravonden, met een bijzonder lage entreeprijs, willen we een blikvanger creëren die sommigen misschien zal prikkelen om toch eens te komen kijken”, zegt de Belgische organist. “De eerste keer komt men 'kijken', de tweede keer wordt dat al 'luisteren'.”

De organisatie doet volgens hem dan ook heel veel moeite om bekende musici naar het festival te lokken. Wel is het voor de Orgelkring Limburg en Hasselt een strijd om bekende organisten uit te nodigen en eveneens de toegangsprijs laag te houden, bekent Hermans.

Randfenomeen

Hermans betreurt de afnemende belangstelling voor orgelconcerten in de Zuidelijke Nederlanden. Hij constateert een tegenstelling: enerzijds worden er veel orgels zorgvuldig gerestaureerd, anderzijds is het orgel steeds meer een randfenomeen geworden. Veel mensen gaan volgens de Hasselaar wel naar concerten, maar níet naar orgelconcerten. Daarom wil de organist daar , onder meer door het orgelfestival, verandering in brengen. “Onze missie is om de pracht van het orgel terug onder de aandacht te brengen.”

Internationaal Orgelfestival Hasselt: voor een dubbeltje op de eerste rang

Hoewel het echte festival in augustus plaatsvindt, is er eerst de proloog in mei. Op 13 mei speelt Colin Walsh, sinds 2003 organist van de Lincoln Cathedral in Groot-Brittannië, in het Provinciaal Heiligdom Heilig Hart werken van L. Vierne, E. Elgar, F. Mendelssohn, C.-M. Widor en C. Franck. Het is een Candlelight-concert met videoprojectie.

Op 6 augustus gaat de reeks zomeravondconcerten echt van start. Als eerste is Ward Vanmarsenille aan de beurt. Hij speelt werken van J.-N. Lemmens, J.G. Rheinberger, C. Franck en J.S. Bachin in de Virga-Jessebasiliek. Daarna volgt op 13 augustus de Fin Henryk Gwardak, hij organiseert het orgelfestival op het Finse autonome eiland Åland. De organist speelt werken van D. Buxtehude, J.G. Walther, J.S. Bach, F. Mendelssohn en G. Mushell. Twee dagen later volgt er een concert van sopraan Anneke Luyten , violiste Marieke Vos en organist Denis Roosen. Zij voeren in de Historische Kapel Ten Eikenen Zonhoven werken van D. Buxtehude, J.S. Bach, J.P. Sweelinck, G.F. Haendel, L. Cherubini en J.A. Reincken uit.

Op 20 en 26 augustus vinden de laatste twee orgelconcerten plaats. Op eerstgenoemde datum spelen celliste Fabienne Vénien en organist Johan Hermans spelen werken van C. Franck, L. Piron, L. Vierne, J.-B. Loeillet, A.P.F. Boëly, J. Rheinberger en H.-A. Stamm in de Virga-Jessebasiliek. Het slotconcert is voor de Poolse organist Przemyslaw Kapitula. Hij speelt in de Sint-Quintinuskathedraal werken van J.S. Bach, D. Buxtehude, O. Macha en J. von Lublin.

Volwassen die naar een orgelconcert willen, betalen 5 euro, 65+-ers betalen een euro minder. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 Laatst gewijzigd: 14-04-07 - Geplaatst: 13-04-07