Christelijke Muziek en Concertagenda

Michael W. Smith: gospelartiest met een grote G

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

14-04-07

Michael Whitaker Smith, door fans liefkozend 'Smithy' genoemd, was ooit een onbekende toetsenist verslaafd alcohol en drugs. Nu kent bijna de hele christelijke wereld hem als een gospelartiest van grote naam. Deel 2 van de serie De biografie van...

Als Michael W. Smith in Nederland een optreden geeft, draaien de kassa's van de ticketorganisaties overuren. De op 7 oktober 1959 in Kenova geboren gospelartiest is mateloos populair in ons koude kikkerlandje. Op moment van schrijven telt zijn fanhyve 1077 leden. En dat zullen lang niet alle Smithy-liefhebbers zijn. Met zijn vriendelijke glimlach verovert de Amerikaanse gospelartiest ieders hart.

Amy Grant

1979 geldt als een een moment van ommekeer in het leven van de zoon van Paul en Barbara Smith. Destijds kreeg hij een geestelijke ineenstorting. Verslaafd aan de alcohol en drugs was dit een dieptepunt. Maar het zorgde eveneens voor een flinke verandering. Vanaf dat moment besluit hij zijn leven aan God te wijden.
Korte tijd later is hij bandlid van Higher Ground. De keyboardbespeler kickt ondertussen af van zijn verslavingen. Hij vertelt zelf over deze in zijn boek ' It's Time To Be Bold'. “Toen ik nog keyboard speelde voor Higher Ground, tekende ik mijn eerste songwriterscontract bij Paragon/Benson Publishing Company. Ik dacht ik doodging en naar de hemel op weg was. Ik verdiende meer dan 200 dollar aan iets dat ik ook nog eens leuk vond.” Al snel schreef hij songteksten voor artiesten als Sandi Patti, Kathy Troccoli en Amy Grant.

Toch wil hij meer en dat krijgt hij ook. In 1983 breekt zijn zangcarrière definitief aan. In dat jaar maakt de Amerikaan zijn debuut. Michael W. Smith is vanaf dat moment gospelartiest. Het nu o zo bekende nummer 'Friends' staat onder andere op dit album. Zijn vrouw Debbie (“Op een middag was ik op kantoor aan 't werk toen Debbie Kay Davies voorbijliep. Het was de mooiste vrouw die ik ooit gezien had”, zegt hij in zijn boek) is een belangrijke factor bij het verschijnen van dit eerste album, getiteld 'Michael W. Smith Project'. Het is de eerste grote doorbraak.

Worship

Het is niet zijn laatste cd. Een hele reeks volgt. De bekendste zijn wel: 'Go West Young Man' (1990),
'Worship' (2001), 'Worship Again' (2002), 'Healing Rain' (2004) en 'Stand' (2006). In 2001 zorgt het album 'Worship' ervoor dat hij nóg bekender wordt bij een nóg groter publiek. Dat wordt een regelrechte hit. Met zijn muziek wint hij ook vele prijzen. Overigens is Smith naast musicus ook acteur. In 2003 speelt hij mee in de film ‘The bigger picture’, in 2006 in ‘The second chance’.

Michael is een mens van deze tijd, zo blijkt weer in eens in 2007. Op 29 maart lanceert hij, inmiddels opa, zijn persoonlijke hyvespagina. Door zijn Nederlandse fans wordt hij met open armen ontvangen, leert een blik op mws57.hyves.net. “Thank you for your great songs. God bless you! And I see you at the Flevo Festival.”


 Laatst gewijzigd: 12-04-07 - Geplaatst: 12-04-07