Christelijke Muziek en Concertagenda

Ledentekort nekt The Griffin Singers

“Stoppen is de beste beslissing”

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

12-04-07

Gospelkoor The Griffin Singers (TGS) wordt vanwege het vertrek van dirigent Maarten van der Bijl én een tekort aan mannenstemmen opgeheven. Eind juni geeft het koor een “prachtig slotconcert” in de Westerkerk te Gouda. “We hebben onze boodschap op verschillende manieren verspreid.”

Het besluit om The Griffin Singers, kortweg TGS, komt niet uit de lucht vallen. "Het grootste probleem is het vinden van nieuwe leden. We komen met name mannenstemmen tekort", legt voorzitter Nella van der Laan uit. Het is al 'een tijdje' zo zegt ze. Enkele ledenwerfacties zorgde niet voor aanwas van nieuwe leden. Bovendien besloot dirigent Maarten van der Bijl in januari dit jaar er deze zomer de brui aan te geven. Een nieuwe dirigent is volgens de voorzitter moeilijk te vinden omdat TGS een projectkoor is.`

'Petrus de musical'

De aankondiging van het vertrek van Van der Bijl leidde eveneens tot een nieuw probleem, zegt Van der Laan. “Het grootste project wat wij in deze setting gedaan hebben, is 'Petrus de musical', geschreven en gecomponeerd door de dirigent zelf. Als hij weggaat, kunnen wij dit project niet meer of moeilijk uit voeren. Daarom werd doorgaan met TGS nog moeilijker”, betreurt Van der Laan de teloorgang van TGS.

Nella van der Laan kijkt met een goed gevoel terug. “We hebben als koor veel gedaan. De bijbelse boodschap hebben we op verschillende manieren verspreid. Zeker de Petrus-optredens waren bijzonder mooi; we kregen zeer positieve reacties. Als koor gingen we er steeds weer voor en als je dan zulke reacties krijgt en hoort dat de Boodschap is overgekomen. Daar doe je het voor.

Jubileum

De leden reageerden verschillend op het opheffen van TGS. “Het blijft moeilijk. De één is er langer lid van geweest dan de ander. Maar iedereen was zeker reëel over de huidige situatie en dat stoppen de beste beslissing is.”
Een 40-jarig jubileum zal het Goudse koor nooit vieren. Op 23 juni komt er een eind aan het in 1968 opgerichte projectkoor. “In juni houden we onze laatste optreden van ons laatste project; het psalmenproject. Dit belooft erg leuk en mooi te worden: een hele mooie afsluiting van 39 jaar TGS.”

Website The Griffin Singers

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Hilvert Scheper - do 19-09-13 23:08:37
Ik kwam dit artikel tegen terwijl ik aan het kijken was om mijn vrouw het koor te laten zien waar ik ooit een aantal jaren mee heb gezongen, ergens tussen 1976 en 1983, toen Mijnheer Griffioen, waar dit koor naar vernoemd is, nog kerkorganist was in de kerk op de Turfmarkt. Ik heb slechts 7 jaar in Gouda gewoond en heb me nooit in Gouda thuis gevoeld, maar De wekelijkse repetities op de Turfmarkt en optredens in Kerken in heel Zuid-Holland waren altijd een Geweldige en Mooie afwisseling en ik bewaar er hele fijne herinneringen aan. Jammer dat TGS niet meer bestaat, maar het was te verwachten, het zingen in een Koor is voor vele mensen helaas geen aantrekkelijke hobby... Groeten vanuit Engeland, Hilvert


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Gouda. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 12-04-07 - Geplaatst: 12-04-07