Christelijke Muziek en Concertagenda

Klaas Jan Mulder: groot organist in een klein land

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

07-04-07

Vraag een muziekliefhebber naar een rijtje bekende organisten en ongetwijfeld noemt hij Klaas-Jan Mulder. De in 1930 (21 mei, Hardinxveld-Giessendam) geboren musicus, ook dirigent en pianist, is een begrip in orgelminnend Nederland. Al jong beroerden zijn handen de orgeltoetsen. Deel 1 van de nieuwe serie De biografie van...

Dat Klaas Jan orgel gaat spelen is niet vreemd. Heel de familie Mulder is muzikaal. De stap om zelf muziek te maken is dan ook klein. Het wordt het orgel - al bespeelt hij later ook andere instrumenten. Het gevolg is dat de Zuid-Hollander al op jonge leeftijd achter het kerkorgel beland.
Tegen de Evangelische Omroep zegt hij in een interview over zijn keuze voor het orgel: “Ik werd gegrepen door de klanken van dat instrument. Als kind stond ik de hele zaterdagmiddag met mijn oor tegen de deur (van de kerk waar zijn vader predikant is – CCAgenda.nl) te luisteren. De organist was dan aan het studeren. Ik zóu in de muziek gaan. Dat was in die tijd nogal wat, dat betekende armoe troef.”

Cum laude

Wanneer Klaas Jan zeventien jaar oud is, speelt hij – naar verluidt in korte broek – uit het hoofd het pianoconcert van Grieg. Niet lang daarna is hij conservatoriumstudent. Aan het Amsterdams Conservatorium studeert hij bij Jacob Bijster en Jan Odé met als hoofdvakken orgel en piano. Mulder slaagt 'cum laude' af. Hij krijgt er een aantekening virtuositeit bij. Daarna studeert hij bij bianist Eduardo del Pueyo in Brussel. Voor zijn conservatoriumtijd volgt hij lessen aan de Zwolse Muziekschool.

Mulder wordt een grootheid. Zijn naam echoot door Nederland. Maar ook in het buitenland. Hij treedt op in Portugal, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Zuid-Korea, Canada en de Verenigde Staten. In 2005 viert hij drie jubilea: op 21 mei wordt hij 75 jaar, is hij 60 jaar organist en en dirigeert hij 45 jaar het Christelijk Mannenkoor Door Eendracht Verbonden uit Kampen.

Beatrix

Per toeval wordt Mulder dirigent van het koor. Als toenmalig dirigent Belder stopt bij het Kamper mannenkoor is het de bedoeling tot hij drie maanden als interim-dirigent zal optreden. Dat hij zo lang dirigent is volgens het koor een “absoluut unicum”. Op de website van het koor staat over Mulder: “Bestuur en leden hebben Klaas Jan leren kennen als een zeer veelzijdig musicus, die er met een groot gevoel van humor, steeds weer in slaagt de leden aan zich te binden.” Naast musicus is Mulder dus ook nog eens iemand die de boel bij elkaar houdt.

De Zuid-Hollander ontvangt in zijn leven verscheidene prijzen en onderscheidingen. In 1990 ontvangt hij de zilveren onderscheiding van de Société Academique d'Éducation et d'Encouragement Couronnée par l'Academie Francaise Arts, Sciences et Lettres vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. In 1991 krijgt hij van koningin Beatrix de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wat hij van al die prijzen en onderscheidingen vindt? Klaas Jan Mulder blijft er nuchter, leert het interview met de EO. “Ik ga er bescheiden mee om, ik relativeer dat. Ik werk ervoor, maar niet voor de roem.”

Interview Klaas Jan Mulder met de Evangelische Omroep

DEV Kampen over dirigent Klaas Jan Mulder

De andere Klaas Jan Mulder...

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Jan Nijboer - vr 18-02-11 23:03:13
Ik ben er trots op dat Klaas Jan Mulder's talenten al in een vroeg stadium zijn ontdekt door mijn zeer muzikale oom Harm Roseboom. Op de piano in de huiskamer van mijn grootouders boven de kruidenierszaak aan de Ridderstraat in Hattem kreeg hij meteen na de Oorlogsjaren daar zijn eerste pianolessen. Ook zorgde mijn oom ervoor dat Klaas Jan aan de Muziekschool in Zwolle orgel- en pianolessen ontving.


Pieter Luijk - wo 06-10-10 17:21:36
Augustus 2003 het ek 'n orreluitvoering van KJM in de Oude Kerk van Putten bygewoon. Sy eie verwerking van Ps 105 met samesang daarna het my onder die indruk gebring hoe 'n orrelis kan meewerk aan die Bybelse opdrag :" Laat alles wat asem haal, die Here prys!" Tydens 'n kort geselsie na die tyd het sy beskeie persoonlikheid vir my bevestig dat hy 'n man van karakter is. Groete uit Pretoria, SA


Willem Stalknecht - ma 12-01-09 00:26:30
Ik groeide op in Kampen en mijn vader was lid van DEV. De naam Klaas-Jan Mulder was dus regelmatig te horen in ons gezin. Als normale teenager vond ik het wel plezierig naar orgel muziek te luisteren. Ik geloof dat KJM elke Woensdag middag in de Boven Kerk in Kampen speelde. Ik kan mij herrineren dat ik vaak de 10 km trip op de fiets naar de stad maakte om naar KJM te luisteren. M'n favoriet was Tokata van J.S. Bach. Dit is nu ongeveer 35 jaar geleden en was geschokt van het overlijden van KJS. Hij is en blijft een van de grootste (hoewel klein van stuk) kunstenaars die Kampen heeft voortgebracht.


Wim Alblas - ma 23-04-07 10:28:58
Klaas Jan Mulder een absolute top organist, blijft boeien en verrassen.


Hendrik Jan van der Heiden - vr 13-04-07 12:02:30
Klaas Jan Mulder is mijn voorbeeld en pedagoog. Hendrik Jan van der Heiden www.hjvdheiden.mysites.nl


philip van slooten - zo 08-04-07 21:18:02
klaas jan mulder,ik ben al jaren fan van die man wat hij presteert,grenst aan het ongeloofelijke,ik zie dit een ander ook niet na doen daar geloof ik niet in ,de muziek die hij neer zet ,geweldig,klaas jan ik hoop dat je nog vele jaren achter de orgelbank mag zitten ,om heerlijke muziek uit het hart ter gehore te mogen brengen,zal er zeker zijn als ik jou naam ergens lees, de hartelijke groeten van philip van slooten emmeloord. Laatst gewijzigd: 04-04-07 - Geplaatst: 04-04-07