Christelijke Muziek en Concertagenda

Stilte van Stille Zaterdag verwoord in muziek

Van onze redacteur Frederike Hessing

06-04-07

Op Stille Zaterdag speelt Jacques Marcus panfluit tijdens het paasconcert in Wierden. “Die dag heeft te maken met stilte, bezinning en leegheid. Een dag van niet weten. Jezus lag in het graf en men wist niet wat er ging gebeuren.” Jacques Marcus wil iets van die stilte laten horen op 7 april. Deel 3 in de serie De muzikale belevenis van Pasen.

Volgens de musicus heeft stilte in de muziek een hele mooie functie, die te maken heeft met kleinheid. “Ik ben iemand die in zijn muziek wil laten doorklinken wat ik voel, die noten en klanken zeggen iets. Via muziek kun je communiceren. Het is een medium waarmee je andere mensen kunt bereiken. Ik heb de intentie om dat gevoel over te brengen. Dat gevoel is alles: liefde, genade, boosheid en stilte. Stilte eigenlijk het meest, daar kan ik zo van genieten”, aldus Jacques Marcus.

Veelkleurigheid

De fluitist vindt het paaslied ‘Het Prisma van genade’ een prachtig stuk. “Er staan allerlei lessen in voor mensen om dienstbaar en nederig te zijn. Een prisma staat voor veelkleurigheid. De rode gloed bijvoorbeeld toont Gods warme hart. Het is een lied waarna je geen applaus verwacht, doordat de mensen in de zaal denken aan de boodschap die God wil geven.”

Voor de muzikant betekent Pasen de opstanding van Jezus. “Jezus wordt als een verliezer gezien maar dat is Hij absoluut niet. Hij is een Mens geweest zonder geweld, die op zoveel prachtige manieren dingen verteld en gedaan heeft. Die op zo’n schandelijke manier aan Zijn einde moest komen, namelijk aan het kruis. Maar de boodschap erna is weer heel positief, Hij is opgestaan.”

Tin-whistle

Welk repertoire Jacques Marcus 7 april speelt, weet hij nog niet. “Ik heb nog geen muziek ontvangen. Ik zal in ieder geval dwarsfluit en zeker panfluit spelen. Misschien ook piccolo, altdwarsfluit of een tin-whistle.” Een altdwarsfluit heeft lagere tonen dan een normale dwarsfluit, een tin-whistle is een Iers fluitje.

De musicus weet wel zeker dat hij tijdens het paasconcert speelt onder leiding van dirigent Jan Quintus Zwart. “Ik werk zeer regelmatig met Quintus, ik ken hem al jaren.” Maar op Stille Zaterdag treedt Jacques Marcus voor het eerst op met het koor Looft den Heer. “Tijdens een concert waar ik speelde, was daar ook een delegatie van Looft den Heer. Toen hebben ze mij via Quintus gevraagd of ik op Stille Zaterdag met hen wil optreden. Ik was precies die dag vrij en ik doe het heel graag.”

In eerste instantie zou het koor namelijk onder begeleiding zingen van violiste Carla Leurs en organist Bert Kruis. Maar de violiste kan door omstandigheden niet optreden, daarom vervangt Jacques Marcus haar. “Ik ben vaak een solist, die voor op het podium staat. Maar ik kan ook van een groter geheel genieten.”


 Laatst gewijzigd: 06-04-07 - Geplaatst: 03-04-07