Christelijke Muziek en Concertagenda

De Jonge Mattheus Passie op televisie

Groot Mattheus Koor zing muziekstuk voor het eerst sinds 1990

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

31-03-07

Wie in het Paasweekend nog wil nagenieten van De Jonge Mattheus Passie-concerten van het Groot Mattheus Koor kan dat doen op Goede Vrijdag. Op 6 april is de Nederlandstalige versie van het meesterwerk van componist Johan Sebastian Bach te zien op het digitale televisiekanaal Geloven van de NCRV.

De opnames van de uitzending vonden vrijdagavond plaats in de Bethelkerk in de Friese stad Drachten. Daar zong het Groot Mattheus Koor onder leiding van dirigent Klaas Withaar voor het eerst sinds dertien jaar de Nederlandstalige versie van musicus Tom Parker's Young Matthew Passion. De band The New Matthew Band en enkele bekende gospelsolisten werkten eveneens mee. Twee uitvoeringen, zonder aanwezigheid van tv-camera's, moeten nog plaatsvinden: op zaterdag 31 maart in Stadskanaal en op 4 april in Zwolle.

Tom Parker

De uitvoering en daarmee ook de NRCV-uitzending is redelijk bijzonder te noemen. Het is de eerste keer sinds 12 april 1990 dat het Groot Mattheus Koor Bachs meesterwerk zingt. Destijds vond in het Theater Geert Teis in Stadskanaal de “succesvolle première” plaats. Het koor kreeg naar eigen zeggen veel verzoeken om het muziekstuk nog een keer te zingen.

Daaruit blijkt ook de populariteit van De Jonge Mathheus Passie. “Juist de Nederlandse vertaling zorgde dat het lijdensverhaal, eens op muziek gezet door Johan Sebastiaan Bach enorm aansprak. Tom Parker, bekend van diverse bewerkingen van klassieke muziek woonde deze première bij en was razend enthousiast. Hij schreef zelfs een extra muziekstuk voor deze Passie: het meeslepende 'Wij knielen neer…'”, aldus het koor in een persbericht.

Talitha Nawijn

Het Groningse koor presenteert De Jonge Mathheus Passie in totaal vernieuwde stijl. Mede door de medewerking van de gospelsolisten. Talitha Nawijn van Inside Out, Gerrit Dekker van D-light en Larissa Baak van New-Day nemen allen enkele partijen voor hun rekening. De herschreven passie moet een hedendaags publiek aanspreken. “Het koor, de band en de solisten zullen De Jonge Mattheus Passie een verjongd klassiek karakter geven, vermengt met muzikale invloeden als jazz en pop.”

Concertdetails De Jonge Mattheus Passie

Digitaal televisiekanaal Geloven (NCRV)

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

J.A. de Jongh - vr 20-03-09 22:23:37
is er een medemens die mij wil vergezellen naar de Matth Passie in Naarden. heb mooie plaatsen vooraan. dus voor 1 persoon wie wil? mail mij : jannigjeannigjedejongh@hetnet.nl


e.c.m.winkel - do 20-03-08 11:26:49
beste mensen, kunt u me ook vertellen of er live de matt.passion wordt uitgevoer één dezer dagen, dit is toch de tijd hiervoor, al met al begrijp ik niet met alle zendtijd van de EO dat ze dit niet hebben aangegrepen, je krijgt alleen maar emotie tv voorgeschoteld, er zijn zoveel ouderen thuis die dolblij zouden zijn.het is wel een beetje vreemd een uitvoering na de paas te presenteren, sorry voor mijn gemopper,maar dat niemand dit kan verzinnen, met vriendelijke groet en prettige paasdagen, e.c.m.winkel


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Zwolle. Zoek tips voor een dagje uit in Overijssel.

 Laatst gewijzigd: 02-04-07 - Geplaatst: 30-03-07