Christelijke Muziek en Concertagenda

Gelders Oratoriumkoor zingt Requiem Duruflé

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

24-03-07

Het Gelders Oratoriumkoor voert dit voorjaar twee keer het Requiem van de Franse componist Maurice Duruflé uit. In de maanden april en mei zingt het koor het muziekstuk in de Grote of St. Nicolaaskerk te Elburg en de St. Walburgisbasiliek in Arnhem.

Volgens het koor is de uitvoering van het Requiem een boeiende uitdaging. “Met veel overtuiging is onder de enthousiaste leiding van dirigent Marco Hup aan dit werk met zijn kleurrijke harmonieën gewerkt”, meldt het persbericht.

Ineke Vlogtman

De concerten vinden op 21 april en 12 mei plaats in respectievelijk de Grote of St. Nicolaaskerk te Elburg en de eeuwenoude St. Walburgisbasiliek in Arnhem. Het koor wordt op het orgel begeleid door organist Caspar Rodijk. Mezzosopraan Ineke Vlogtman en bariton Robbert Muuse verzorgen de solo's van het bekendste werk van de Fransman. Duruflé componeerde zijn dodenmis, tevens zijn bekendste werk, net na de Tweede Wereldoorlog.

Stanford

Het is overigens niet het enige werk dat het Gelders Oratoriumkoor ten gehore brengt. “Als ‘tegenhanger’ is gekozen voor muziek van Engelse bodem, twee koorwerken van de componist C.V. Stanford. Het 'Magnificat and Nunc Dimittis', een bewerking van de lofzang van Maria en de lofzang van Simeon vormt de uitbundige opening van het concert en 'O, for a closer walk with God' een serene afsluiting.”

Maurice Duruflé en zijn Requiem

Componist Maurice Duruflé (geboren op 11 januari 1902 in Louviers, Frankrijk) componeerde het Requiem in 1947. Het Requiem is een bewerking van een suite orgelstukken die de componist baseerde op gregoriaans gezang uit de dodenmis. Het muziekstuk van de Franse componist bestaat uit drie verschillende uitvoeringen: een versie voor een volledig orkest, een versie voor orgel in combinatie met cello en een versie voor een kamerorkest. “Duruflé's Requiem is een onmiddellijk succes”, zo schrijft het Gelders Oratoriumkoor. “Kennelijk waardeert men in deze drukke tijden de spirituele waarde die het stuk te bieden heeft.”

Gelders Oratoriumkoor

Wikipedia over Maurice Duruflé

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

anita - zo 02-09-07 19:44:31
graag zou ik willen weten of het gelders oratoriumkoor nog een keer het requiem durufle gaat spelen...ik vond het geweldig...en ga zeker een volgende keer weer


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Elburg. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 22-03-07 - Geplaatst: 22-03-07