Christelijke Muziek en Concertagenda

Aanbiddingsleider bewerkt psalmen en gezangen

Van onze redacteur Antoinet van Kessel

17-03-07

Net als in Nederland leeft ook in Nieuw Zeeland het idee dat de erfenis van de oude geestelijke liederen behouden moet blijven. Zanger, songwriter en aanbiddingleider David Lyle Morris laat dit horen op zijn nieuwe album Trust, die hij 17 maart opneemt. Met zijn bewerking van kerkliederen hoopt hij de jongere generatie aan te spreken zodat deze liederen niet verloren gaan. Dat meldt het Amerikaanse persbureau ASSIST News Service.

“We hebben een ongelofelijke traditie van aanbidding in de Christelijke kerk en we moeten in deze tijd niet ‘het kind met het badwater weggooien’”, verklaart Morris. Maar hij kiest bewust voor een hedendaagse bewerking: “er moet ook aandacht zijn voor de moderne liederen waar jongeren graag naar luisteren.” Omdat hij er qua leeftijd tussen in zit denkt Morris een brug te kunnen slaan tussen de jongere generatie en de ouderen. Al erkent hij de moeilijkheid van het project. De nieuw geproduceerde liederen omschrijft de zanger als: “een mix van oud en modern.”

Deze trend is ook de laatste jaren in Nederland zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn 'Psalmen voor Nu' en de gezangencd 'Jezus leven van mijn leven' van Kees Kraayenoord.

Aanpassingen

Voor het nieuwe album bewerkte David Lyle Morris de oude gezangen voor de huidige generatie door een andere wijs of het aan passen van de songtekst. Toch blijft hij voorzichtig met de werkelijk inhoud. "Sommigen vinden dat ik een compromis sluit", erkent de songwriter. Het nieuwe album Trust heeft als uitgangspunt een bewerking van Psalm 91 met de titel ‘We live in the shelter'. Zaterdag 17 neemt Morris deze en andere liederen op in de kerkelijke thuishaven, St. George Church, in Auckland, Nieuw Zeeland

Wereldreiziger

Zijn brede belangstelling voor diverse muziekgenres verklaart David Lyle Morris door vele reizen over de wereld. ”God gebruikte die ervaring om me een brede interesse voor diverse culturen en soorten muziek te geven.” Morris groeide op in een familie van militairen en verbleef tijdens zijn jeugd in de Verenigde Staten, Fiji en Groot-Brittannië. Nu is hij sinds zes jaar weer terug in zijn geboorteland Nieuw Zeeland.

Als zanger maakte hij al negen cd’s en trad op met bekende gospelartiesten als Robin Mark, Darlene Zschech en Graham Kendrick. Bij de laatste volgde Morris een 10-jaar durende training. De cd Trust ligt vanaf juni in de winkels.


 Laatst gewijzigd: 19-03-07 - Geplaatst: 17-03-07