Christelijke Muziek en Concertagenda

Zingen over Jezus’ overwinning op de dood

Van onze redacteur Frederike Hessing

16-03-07

Zingen met Pasen is een erg mooi belevenis vinden De Rietzangers. “Dan zingen we over Jezus’ overwinning op de dood, heel bijzonder”, aldus moeder Rita Hildering. De Rietzangers is een gezin uit Zuidhorn, Groningen, dat al jaren samen optreedt. Op 9 april treedt het gezin op in een paaszangdienst. Deel 1 in de serie De muzikale belevenis van Pasen.

In deze paaszangdienst heeft Rita Hildering - zoals gewoonlijk - de muzikale leiding. Dat betekent dat moeder Hildering de muziek uitzoekt en klaarmaakt voor iedereen. “Ik bereid het voor als een soort dirigent. Op het moment dat we staan te zingen, geef ik niet veel aanwijzingen meer. Soms geef ik wat aanwijzingen met mijn hand. Bijvoorbeeld in verband met de choreografie; dans vind ik een beetje een groot woord. Maar we bewegen wel, zodat ons optreden niet helemaal statisch is.”

Paasmorgen

De zangdienst op paasmorgen is in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Ulrum. Dezelfde plek waar de Rietzangers zes jaar geleden hun tweede optreden hadden. “Dat we zijn gaan zingen is niet iets wat we van tevoren hadden bedacht. We werden een keer gevraagd door een collega van mijn man, als gastkoor tijdens een concert. Destijds zaten er mensen in de zaal die achteraf vroegen of we ook bij hen in de kerk wilden zingen. Dezelfde mensen als waar we dit jaar op paasmorgen gaan zingen."

De Rietzangers zingen meestal a capella, zonder begeleiding en zonder geluidsversterking zoals microfoons, zo ook op 9 april. “In een kerk is het geluid vanwege de akoestiek goed.” Tijdens de paasdienst zingt het gezin liederen over het lijden en de opstanding van Jezus en over het uitzicht naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. “We hebben ook een prachtige spiritual voor Goede Vrijdag, die we erg mooi vinden vanwege het arrangement. Die gaan we misschien ook op paasmorgen zingen.” Wat ze precies gaan zingen, weet Rita Hildering nog niet. “Ik moet nog overleggen met de dominee hoe het programma er uit gaan. Jezus’ overwinning op de dood valt zoveel over te zingen.”

Samen

“Pasen is het hart van het Evangelie. Het belangrijkste is dat Jezus ons bevrijd van zonde en schuld. Iets waar we zelf vreselijk blij om zijn. Het is niet iets wat we puur zakelijk zingen, maar iets wat ons raakt. We zijn zo blij met de verlossing door Jezus, daarom en daarvan willen we zingen”, zegt Rita Hildering.

Elke dag na het eten repeteert het gezin Hildering. Het zingen bindt hen enorm samen. “We maken ontzettend veel mee, we moeten samenwerken. Er is er nooit eentje die er de mist ingaat dat zijn we samen en andersom.” Vooraf aan het zingen, bidt het gezin samen. Na afloop praten ze erover. “Dat is heel bijzonder, als gezin ontkomen we er niet aan dat we zo een enorme band scheppen. Die geschiedenis samen raken we nooit meer kwijt, ook al gaan we later ieder een andere weg.”


 Laatst gewijzigd: 15-03-07 - Geplaatst: 14-03-07