Christelijke Muziek en Concertagenda

Peiling: Psalm 139 populairst

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

13-03-07

Psalm 139, 'HEER, die mij ziet zoals ik ben', is de populairste psalm. Althans, dat blijkt uit een online en offline peiling van de Protestantse Wijkgemeente Soest-Noord (Emmakerk). Maandagavond maakte de gemeente haar Psalmen Top Tien bekend.

Vanuit heel Nederland stemden in totaal zo'n honderdvijftig mensen op hun populairste psalm. Enkele tientallen stemden via de website van de gemeente. “Opvallend was het aantal inzendingen uit (de omgeving van) Veenendaal, waarin ook uitdrukkelijk op een psalmversie in de Oude Berijming werd gestemd”, zegt predikant Pieter Goedendorp (foto). Het zijn de nummers twee en drie van de Psalmen Top Tien. Deelnemers aan de stemming konden onder meer via de website stemmen op hun favoriete psalm. Op het formulier konden ze aangeven welke berijming naar hun mening de mooiste was. Ook werd hen naar de motivatie gevraagd om juist die psalm te kiezen.

Domineesvrouw

Het idee om de stemming te organiseren ontstond vorig voorjaar in de tijd dat de werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse Wijkgemeente Soest-Noord het jaarprogramma “Bronnen vinden” voor het huidige seizoen aan het samenstellen was, vertelt Goedendorp. Dit jaar is de gemeente op zoek naar de bronnen van het christelijk geloof. “En heb je het over die bronnen, dan heb je ’t ook over de psalmen. Geleerd van Israël, leidt die poëzie – gezongen of gelezen - ons het geloof in de Eeuwige God binnen.”

De verkiezing van de Psalmen Top Tien was een ingeving van de domineesvrouw. “We hadden een leuke bijbelkring over de psalmen, waarin deelnemers bij toerbeurt ook iets vertelden over hun eigen 'favoriete' psalm. En van het één kwam het ander: de oude ingeving werd opgepikt en uitgewerkt tot wat het geworden is.”

Inval

Maandagavond werd psalm 139 als winnaar bekend gemaakt tijdens een speciaal daarvoor belegde avond. Alle tien de psalmen werden eveens gezongen. Enkele werden vertolkt door zangeres Christa Nieuwenhuis. Ook las gemeentelid Dick Toet een gedeelte voor uit Het Psalmenoproer, de nieuwe roman van Maarten 't Hart. Goedendorp zelf presenteerde enkele weetjes uit de kerkgeschiedenis.

De Soester predikant weet nog niet of er volgend jaar weer een verkiezing komt. “Het was als leuke inval begonnen - en het heeft een schitterend vervolg gehad in en buiten onze eigen gemeente. Ik denk dat het mooi zou zijn om deze kleinschalige actie nog eens te verbreden tot op landelijke schaal.”

De Psalmen Top Tien van de Protestantse Wijkgemeente Soest-Noord:
1. Ps. 139,‘HEER, die mij ziet zoals ik ben’
2. Ps. 121, ‘Ik sla mijn ogen op en zie…’
3. Ps. 84, ‘Hoe lieflijk, hoe goed is mij, HEER’
4. Ps. 23, 'De HEER is mijn herder'
5. Ps. 150, ‘Looft God, looft Hem overal’
6. Ps. 68, ‘God richt zich op’
7. Ps. 8, ‘HEER, onze Heer, hoe heerlijk en verheven’
8. Ps. 42, ‘Evenals een moede hinde’
9. Ps. 116, ‘God heb ik lief, want die getrouwe HEER’
10. Ps. 100, ‘Juicht Gode toe, bazuint en zingt’


 Laatst gewijzigd: 13-03-07 - Geplaatst: 12-03-07