Christelijke Muziek en Concertagenda

Organisatie orgelconcours hoopt op meer deelnemers

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

12-03-07

De organisatie van het Feike Asma Orgelconcours hoopt op een evenaring van het aantal deelnemende jonge amateurorganisten van vorig jaar. Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseren Stichting Vox Humana en Johannus Orgelbouw het Edese orgelconcours. “Wat ons betreft komen we dit jaar weer op twintig, maar liefst iets meer, deelnemers uit.”

Geert-Jan Koning, voorzitter Stichting Vox Humana, denkt dat een herhaling van het twintigtal deelnemers van 2006 mogelijk is. “De afgelopen editie van het concours was een hoogtepunt in de zin van aantal deelnemers. Wij verwachten dit jaar weer een goed bezet concours waarbij zij weer het beste van zichzelf laten horen”, zegt hij. “De verwachting is dat het Feike Asma Orgelconcours inmiddels genoeg bekendheid en aanzien geniet om dit aantal te halen.”

Stimulans

Jonge amateurorganisten krijgen op zaterdag 1 en dinsdag 4 september de kans hun kunnen te tonen in het gebouw van de orgelfabrikant in Ede. “Een mooie stimulans voor jonge organisten om zichzelf verder te ontwikkelen”, aldus Koning. De voorzitter denkt dat het weer spannend is wie er als winnaars uit de bus gaan komen. “Het afgelopen jaar was Geerten Moerkerken voor de derde opeenvolgende keer winnaar in de leeftijdscategorie 16-19 jaar. Een hele prestatie! Of hij dit jaar weer winnaar wordt in zijn leeftijdscategorie is gelukkig niet te voorspellen. De jury luistert objectief naar de deelnemers en bepaald aan de hand van een aantal criteria wie er door mag naar de finale en wie in de finale winnaar is.”

Reformatorische Omroep

Vorig jaar zond de Reformatorische Omroep het orgelevenement live uit. Of dat dit jaar weer gebeurt is momenteel nog niet bekend, aldus voorlichter Harry Koning.

Het Feike Asma concours
Zoals de naam al doet vermoeden is het orgelconcours een ode aan Feike Asma, de in 984 overleden 'koning van het orgel'. Deelnemers spelen om die reden verplicht één van de grote koraalbewerkingen van de vermaarde orgelkunstenaar. De amateurorganisten maken gebruik van het vierklaviers symfonisch orgel, een concertorgel met vier toetsenborden, in de concertzaal van Johannus Orgelbouw.

Drie juryleden, net als in 2006 de beroepsorganisten Klaas Jan Mulder, Wybe Kooijmans en Peter Eilander, beoordelen de speelkunsten van de jonge musici. In drie leeftijdscategorieën zijn er prijzen te winnen, namelijk 12-15 jaar, 16-19 jaar en 20-24 jaar. De eerste ronde van het concours is op zaterdag 1 september. Kandidaten spelen op die dag een orgelwerk uit de periode na 1800 met duur van maximaal zeven minuten. Dinsdagavond 4 september vindt de finale plaats. Uit iedere leeftijdscategorie nemen maximaal drie kandidaten deel aan de finale, waaruit per leeftijdscategorie een winnaar volgt.

Muziek van Feike Asma

Website Vox Humana

Website Johannus Orgelbouw

Website Reformatorische Omroep

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Feike Asma Jr. - di 04-09-07 18:36:38
LS, Er staat een fout in dit artiekel. Overleden in 984, moet zijn 1984. Met vriendelijke groet, Feike Asma Jr.



 Laatst gewijzigd: 12-03-07 - Geplaatst: 12-03-07